Utrikes.

2014-10-08 13:03

EU-attack mot papperslösa "Ett Reva på steroider"

Papperslösa ska kartläggas och gripas. Nästa vecka genomförs Mos Maiorum, en gigantisk operation mot flyktingar över hela Europa, initierad av EU.
   – Man kan inte kalla det annat än en Reva-aktion på steroider, säger Malin Björk, (V).

På måndag inleds Mos Maiorum, en enorm EU-operation vars syfte bland annat är att kartlägga och gripa papperslösa. Det framgår av ett dokument från EU:s ministerråd som organisationen Statewatch publicerat. Initiativtagare till operationen är ordförandelandet Italien.

Operationen beskrivs som en insats mot organiserad brottslighet, men Malin Björk, som sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet menar att det handlar om en gigantisk Reva-aktion.

– Man kan inte kalla det någonting annat än ett Reva på steroider. Det handlar om att mobilisera tusentals poliser för att jaga papperslösa, säger hon.

Mos Maiorum pågår enligt planen mellan den 13 och 26 oktober och styrs av Styrelsen för immigration och gränspolis i Italien, vars syfte är att ”utveckla strategier för att motverka illegal invandring”, i samarbete med Frontex, EU:s gemensamma byrå för gränskontroll.. EU-länderna bestämmer själva om de vill delta i operationen eller inte.

Patrik Engström, kommissarie och biträdande enhetschef på centrala gränskontrollenheten vill inte säga om Sverige kommer att delta. Anledningen är att det skulle påverka polisens möjligheter att verka operativt, säger han.

– Det finns ingen tvingande reglering om att man måste delta. Det finns de som deltar aktivt, och de som väljer att inte delta, säger han.

Malin Björk är kritisk till hur Frontex används för att motarbeta människor på flykt.

– Om man ser det i sin kontext så är det ännu värre. Vi står inför en av de värsta flyktingkriserna på länge. Folk behöver skydd och ett värdigt mottagande. Det krävs att vi öppnar gränserna och att vi räddar liv i medelhavet. Att då lansera ett mega-Reva mot folk som söker skydd är ett hån, säger hon.