ANALYS.

2016-07-17 14:37
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bild: Murat Cetinmuhurdar/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan utökar sin makt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förbjudit möten

Själv skrattade jag när jag fick detta sms eftersom Erdogan själv förbjudit möten på offentliga platser och därigenom inskränkt demokratin under en lång tid. Varje år blir tiotusentals vänsteranhängare misshandlade av polisen när de försöker ha möte på till exempel Taksim-torget i Istanbul, därför att Edogan slagit fast att ”torg inte är den rätta platsen för offentliga möten”. 

Men när han brådskande behövde en massmobilisering öppnade han torgen för sitt folk.

Hur kommer detta kuppförsök att påverka Turkiets framtid? Den prisbelönte Mellanöstern-kommentatorn och reportern Robert Fisk menar att det förr eller senare kommer att bli ett nytt och lyckat kuppförsök i landet. Detta beror på att Erdogan idag är i konflikt med alla andra delar av det turkiska samhället: kurder, sekulära, gülenister, alawiter, socialister, ateister, andra minoriteter…

Bulent Arinc, grundare av AKP och tidigare biträdande premiärminister, har sagt så här:

– När vi kom till makten respekterade våra meningsmotståndare oss. Idag hatar de oss.

Det är omöjligt att förutse när eller om ett nytt kuppförsök kommer, men vi vet att Erdogan kommer att utnyttja detta försök till att utöka sin makt, att driva igenom presidentstyre och trycka ner oppositionen mer än tidigare. Kanske var det därför han definierade kuppförsöket som en ”gåva från Allah” under sitt första offentliga framträdande.