ANALYS.

2016-07-17 14:37
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bild: Murat Cetinmuhurdar/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan utökar sin makt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Historiska kupper på natten

Tidigare kupper i Turkiet har inträffat vid tretiden på natten för att enklare få kontroll. Men fredagens kuppmakare försökte ta makten klockan tio på kvällen, medan folk fortfarande var vakna. Genom att de privata tv-stationerna fortfarande fungerade kunde president Erdogan och premiärminister Yildirim sända budskap live till folket:

– Detta är inte en kupp av generalstaben, utan bara av en fraktion inom armén. Vi uppmanar alla människor att gå ut på gatorna och slå tillbaka.

Ett annat skäl till misslyckandet är Erdogans popularitet i Turkiet. Trots hans auktoritära och diktatoriska politik stöds han av halva landets befolkning, som vill ha kvar honom vid makten. Som en följd av Erdogans uppmaning gick de ut på gatorna och stoppade kuppmakarnas soldater, som var få till antalet.

Det var möjligt eftersom huvuddelen av armén inte deltog i kuppförsöket. I de flesta fall öppnade inte soldaterna eld, vilket förhindrade en större massaker.

Religionen som vapen

Erdogan har använt religionen som ett viktigt vapen för att bekämpa kuppen. Efter att kuppförsöket inleddes började moskéerna med hjälp av sina högtalare runt om i landet att uppmana folket till ”jihad” och motstånd. Order till moskéerna kom från en organisation under premiärministerämbetet som kontrollerar alla moskéer och imamer.

Man skulle kunna bli förvånad över att regeringen uppmanade till jihad, men inte inte om man vet att de som stöder Erdogan ropat ”jihadist – Erdogan” på offentliga möten ändå sedan början av hans karriär.

Vi midnatt den 15 juli fick varje mobiltelefonanvändare i Turkiet ett sms med Republiken Turkiet som avsändare. I det kunde man läsa:

”Vi uppmanar alla invånare att bege sig till torg och offentliga platser för att försvara nationen och demokratin.”

Läs vidare på nästa sida: Förbjudit möten