ANALYS.

2016-07-17 14:37
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bild: Murat Cetinmuhurdar/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan utökar sin makt

Turkiet har upplevt många statskupper i sin historia, men det här är första gången som en kupp misslyckats. Varför? Och hur kommer det att påverka landets framtid?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi känner ännu inte till kuppmakarnas motiv. Regeringen skyller på den islamiska organisation som skapades av Fethullah Gülen, som nu bor i USA. Gülens sekt har byggts upp under de senaste 30 åren, speciellt efter att president Erdogans parti AKP kom till makten 2002. Sekten är känd för sin hemliga organisation, där medlemmar med utbildning av världsklass utsetts till nyckelpositioner inom hela statsapparaten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


AKP hade själva inte en sådan kader när de kom till makten, så partiet formade en allians med sekten som hade medlemmar på viktiga positioner. Därigenom kunde de bekämpa andra starka fraktioner inom staten. Detta ledde till exempel fram till massarresteringar och utrensningar inom armén.

AKP-Gülen-alliansen bröts när den av Gülen dominerade polisen avslöjade ett stort korruptionsnätverk runt Erdogan 2013. Erdogan beklagade Gülens svek i sina offentliga tal:

– Vi gav dem allt de ville ha, men nu hugger de oss i ryggen.

Används som syndabock

Efter det har Erdogan och AKP använt Gülen som syndabock för det mesta som gått mot dem i landet.

Trots att Gülen själv deklarerat att han inte haft något med kuppförsöket att göra och att det dessutom mycket väl kunde vara iscensatt av Erdogan själv, har rättsväsendet under regeringens kontroll utfärdat arresteringsorder på tusentals soldater, domare och åklagare. Detta på grund av deras påstådda samröre med Gülen.

Huvudorsaken till att kuppförsöket misslyckades var att det hade för få deltagare och att planeringen var dålig. Dessutom var den regering de försökte störta den starkaste på lång tid, och med en stark kontroll av statsapparaten.

Även om kuppmakarna lyckades ta höga befälhavare – inklusive generalstabens chef – som gisslan, fick de inte stöd av resten av armén. De hade för små resurser, och utnyttjade inte dem de hade effektivt. De tog till exempel kontroll över statstelevisionen, men tänkte inte på att ta över de privata tv-stationerna.

Läs vidare på nästa sida: Historiska kupper på natten