På plats i New York.

2019-09-20 09:00
 • Jerome Foster II under klimatstrejken i Washington DC. Bild: Helena Gustavsson
  Jerome Foster II under klimatstrejken i Washington DC. 
 • Natalie Sweet är en av talespersonerna för strejken. ”Du kan redan se hur inflytelserik vår rörelse är, något sådant händer väldigt sällan”, säger hon. Bild: Helena Gustavsson
  Natalie Sweet är en av talespersonerna för strejken. ”Du kan redan se hur inflytelserik vår rörelse är, något sådant händer väldigt sällan”, säger hon.
 • ”Planetens välmående är viktigare än skolan i det här läget”, säger Selah Ealey. Bild: Helena Gustavsson
  ”Planetens välmående är viktigare än skolan i det här läget”, säger Selah Ealey.
Puffetikett
Dagens ETC

En vecka som kan förändra världen – miljontals unga i klimatprotest

Miljoner människor världen över väntas i dag skolstrejka för klimatet. New Yorks skolledning har gett alla elever ledigt och nu får unga och gamla aktivister sällskap av Greta Thunberg.

”Hela världen står i skuld till Sverige”, säger klimatveteranen Bill McKibben.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Blåa vågor kommer skvalpa kring Greta Thunberg och andra skolstrejkare som i dag ger sig ut på New Yorks gator för att visa deltagarna på FN:s klimattoppmöte att det är dags att lyssna på forskningen, och agera hårdare och snabbare för att stoppa klimatkrisen.

Vågorna, handmålade och gjorda av återvunnen kartong, är tillverkade på en asfaltsplan i Brooklyn där ungdomar i helgen samlades för att måla protestskyltar, trycka t-shirts och skapa andra små konstverk till demonstrationen.

Skolledningen ger klartecken

En del av ungdomarna hade tänkt skolka från skolan för att delta i dagens protest men nu slipper de det – förra veckan meddelade New Yorks skolledning nämligen att man ger sina 1,1 miljon elever tillåtelse att, med föräldrarnas tillstånd, vara borta från skolan för att strejka.

– Du kan redan se hur inflytelserik vår rörelse är, något sådant händer väldigt sällan, säger Natalie Sweet, 16, en av de talespersoner som finns på plats under eftermiddagens konstskapande.

Selah Ealey, 17, är en av dem som hade tänkt lämna klassrummet med eller utan skolans medgivande.

– Planetens välmående är viktigare än skolan i det här läget, förklarar hon.

På protestskylten som hon jobbar på syns de blåa konturerna av ett jordklot som splittrats i bitar ovanpå en glödande röd bakgrund. Selahs mamma Simone Ealey hade låtit dottern delta i strejken även om New Yorks skolor inte utfärdat amnesty.

– Jag hade varit hos rektorn och bråkat om de inte tagit det här beslutet, säger hon bestämt.

”Ett tillfälle olikt allt annat”

Det började med Greta Thunbergs ensamma protest i Stockholm för drygt ett år sedan. I dag uppges 2 500 strejker planeras i 150 länder, 800 bara i USA. Denna gång är även vuxna inbjudna och flera fackföreningar, företag, organisationer och kyrkor medverkar. Över 1 500 webbsidor, bland annat Tumblr, Kickstarter, and WordPress, ska släckas ner. Drygt tusen Amazon-anställda ska protestera mot det egna företagets klimatpolitik.

Bill McKibben, en av grundarna till 350.org och en av klimatrörelsens veteraner, kommer att demonstrera i New York. Han tror att miljoner världen över kommer att strejka under fredagen.

– Det här är ett tillfälle för klimatet olikt allt annat vi sett. Vi gör klokt i att inte slarva bort det för vi får nog ingen sådan här möjlighet igen under en tid då vi fortfarande kan göra nödvändiga förändringar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Greta Thunberg i fokus

Ungdomarnas rättframma attityd går hem hos McKibben.

– De har antagit en djärv ton vilket jag tror är det enda rätta. Inga politiska spel utan bara rakt på sak: ”Vi säger vad som behöver göras och kräver att människor gör det”.

Det är fantastiskt att se all ungdomlig energi, säger han.

– Vi som jobbat väldigt länge med den här frågan är så tacksamma över den här nya gnistan i rörelsen. Det har ökat människors känsla av det är bråttom och det är något vi verkligen behövde.

– Hela världen står i skuld till Sverige för att ha gett oss miss Thunberg, tillägger han.

I USA har mycket av rapporteringen inför dagens klimatstrejk handlat om Greta Thunberg som var hon än dykt upp haft en grupp fotografer i hasorna. Hon har gästat Trevor Noahs The Daily Show och Amy Goodman på Democracy now. För tillfället syns hon på omslaget till en specialutgåva av Teen Vogue. Under sitt besök i Washington träffade hon Barack Obama och flera kongressledamöter, och tog även emot en hedersutmärkelse från Amnesty.

Själv håller svenskan låg profil och låter hellre lokala aktivister ta plats. Under förra fredagens demonstration intill Vita huset i Washington var Jerome Foster II, 17, en av talarna. Det var den 14:e veckan han demonstrerade utanför presidentbostaden.

– Igår var den bästa dagen att agera. I dag kanske är okej, men imorgon är för sent. Vår framtid är en rättighet och det måste vår regering inse, var hans budskap till åhörarna.

Unga aktivister möter veteraner

I onsdags vittnade Greta Thunberg tillsammans med tre andra ungdomar inför kongressen, bland dem Vic Barrett som är en av de ungdomar som stämt USA för hur landet agerat i klimatfrågan. På bänken bakom dem satt Natalie Mebane, 34, som finns med som en ”vuxenmentor” för de unga aktivisterna.

– De flesta 15–18-åringar jobbar inte i en internationell klimatgrupp. De här måste hitta balansen mellan skolarbete och aktivism. Jag hjälper dem kanske med att se på saker lite mer långsiktigt, förklarar Natalie Mebane, som jobbar för gruppen Zero Hours, på telefon.

Få med klasskamraterna

Nyfunnen vänskap spirar mellan många av tonåringarna men kan komplicera saker, säger hon.

– När du är i den åldern är vänskap det viktigaste du har och det kan vara svårt att jobba med människor du är kompis med. Jag försöker visa dem att de jobbar för något som är mycket större än de själva och att de måste fokusera på att få jobbet gjort trots att det uppstår konflikter ibland. Det är nog en av mina stora inofficiella roller.

I Brooklyn visar Roberto Quesada Pagoada, 14, upp sin nymålade protestskylt. Under den senaste veckan har han tillsammans med några kompisar försökt locka andra till strejken genom att skriva plats och tid på trottoarerna kring skolan med krita. Inte alla elever delar hans klimatintresse.

– En del säger att vi är irriterande och att de tänker vara hemma och spela tv-spel den dagen. Men i framtiden kommer tv-spelen vara mycket bättre än i dag så de borde bry sig om vad som händer nu så att de slipper oroa sig senare.

Talespersonen för strejken, Natalie Sweet, är övertygad om att fredagen kommer att bli en stor framgång.

– Vi har en mäktig grupp av talare på plats.

Ett par dagar innan strejken får uppställningen extra stjärnglans då det blir klart att syskonduon Jaden och Willow Smith, båda musiker och skådespelare, ska uppträda.

Precis som i Sverige finns i USA kritiker mot ungdomsrörelsen som anser att deltagarna styrs av vuxna och inte ska ägna sig åt aktivism, särskilt inte på skoltid. ”Klimatstrejken är en skurk som exploaterar barn, skrev en kolumnist i New York Post.

Natalie Sweet har ett kort svar.

– Säg åt dem att snart är det vi som röstar.

Läs vidare på nästa sida: Toppmöte och klimatstrejker

800dagar

Fem krav

En Green new deal.

Miljörättvisa.

Skydd och återuppbyggnad av den biologiska mångfalden.

Implementering av ett hållbart jordbruk.

Respekt för ursprungsbefolkningars land och rätt till självbestämmande.

Organiseras av flera grupper

Skolstrejkerna i USA organiseras genom en rad ungdomsledda klimatgrupper, bland andra Fridays for Future USA, Extinction Rebellion-Youth, Sunrise Movement och Indigenous Youth Council. Till sin hjälp har de vuxenkoalitionen Adult Climate Strike Coalition, med organisationer som 350.org och Greenpeace.

Inleds på fredag

I New York hålls skolstrejken på nedre Manhattan. Skolstrejken inleds på Foley Square 18.00 svensk tid och fortsätter med en marsch till Battery park.