USA-valet.

2016-06-01 15:00
  • Hillary Clinton. Bild: John Locher/AP
    Hillary Clinton.
  • ”Det är svårare att göra en exotisk skildring av en sjuksköterska som vill ha billigare college till sina barn än en galen rasist”, säger Martin Gelin. Bild: Helena Gustavsson
    ”Det är svårare att göra en exotisk skildring av en sjuksköterska som vill ha billigare college till sina barn än en galen rasist”, säger Martin Gelin.

”En ny vänsterrörelse har tagit form”

I nyutkomna "Den längsta kampen" tecknas bilden av Hillary Clinton som en pragmatisk politiker med hjärtat bland rättvisefrågorna. Författaren Martin Gelins fokus ligger dock på presidentkandidatens väljare – där fann han en stor grupp amerikaner som aldrig tränger igenom i mediebruset.

– Det är svårare att göra en exotisk skildring av en sjuksköterska som vill ha billigare college till sina barn än en galen rasist.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I skyltfönstret till inredningsbutiken Items of interest i Brooklyn-stadsdelen Park Slope delar ullplädar, ljuslyktor och en retroinspirerad fåtölj utrymme med en kvinna klädd i ljusblå byxdress. Hon är 20 centimeter hög, gjord av plast och omges av t-shirtar med trycken ”Vote for the girl”, ”Hill Yeah” och ”I’m Hillarious”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Förlagan till dockan befinner sig möjligtvis i sitt hem i Chappaqua en timme norr om New York men mer troligt är att hon skakar hundratals händer och tar selfies med väljare i New Jersey eller Kalifornien, de två viktigaste kvarvarande delstaterna i det demokratiska primärvalet.

Har varit klart sedan 2009

I april förra året tillkännagav Hillary Clinton att hon åter skulle ge sig in i kampen för att bli USA:s nästa president. De förvånade utropen uteblev. Spekulationer om Hillary Clintons comeback började redan för åtta år sedan, direkt efter primärvalsförlusten mot Illinois-senatorn Barack Obama.

– Många har vetat ända sedan 2009 att Hillary Clinton är den självklara kandidaten i årets val. Det har hållit tillbaka andra från att ställa upp, säger Martin Gelin, New York-baserad journalist och författare.

Vi ses i hans hemkvarter, några minuter från den Hillary-vänliga inredningsaffären. Marin Gelin har bott i USA sedan 2001. Han har skrivit två böcker om amerikansk politik och i dagarna släpps nummer tre, Den längsta kampen. Hillary Clinton är bokens röda tråd men det är inte en biografi, förklarar Martin Gelin.

– Det finns redan många böcker om Hillary Clinton och hennes liv. Jag ville istället berätta om det som händer i USA just nu och om det som hänt sedan hon ställde upp förra gången. En ny vänsterrörelse har tagit form och feminismen har blivit mainstream på ett sätt som den inte var 2008.

Engagerad i kvinnors rättigheter

Martin Gelin gör nedslag i Hillary Clintons liv för att se hur hon ställt sig i olika frågor under sin politiska karriär, bland annat under åren som first lady då demokraterna gjorde en ordentlig högersväng. I dag är hennes plattform vänsterpolitisk med fokus på ekonomiska rättvisefrågor. Hon är en pragmatiker, slår Martin Gelin fast, en politiker som både format sin samtid och låtit den forma henne. Hon har gjort cyniska, opportunistiska val, som när hon röstade för Irakkriget, men hon har också konsekvent engagerat sig i jämlikhetsfrågor, inte minst kvinnors rättigheter.

Den längsta kampen är en möjlighet att möta ”Hillarys folk”. Här finns collegestudenten Chanel Silva från Texas som studerar på Hillary Clintons tidigare universitet och jobbar ihärdigt för att få sin förebild vald. Här finns aborträttsaktivisten Sarah Weddington, jurist i det uppmärksammade rättsfallet Roe vs Wade 1974, som fortfarande strider för kvinnors rätt att välja. Och många, många andra.

– Hillary Clintons väljare har försvunnit ur valrapporteringen. Det finns ingen sammanhängande berättelse om hennes rörelse som mest består av äldre kvinnor som inte är lika citatvänliga som Donald Trumps väljare. Det är svårare att göra en exotisk skildring av en sjuksköterska som vill ha billigare college till sina barn än en galen rasist.

Läs vidare på nästa sida: Ett enormt symbolvärde

Martin Gelin

Arbetar som journalist i USA sedan 2001, bland annat som Dagens Nyheters New York-korrespondent.

Författare till flera reportageböcker, två av dem om amerikansk politik: Det amerikanska löftet (2009) och Den amerikanska högern (2012), den senare nominerades till Augustpriset.

Har kommenterat amerikansk politik för SVT, SR, TV4, BBC och CNN.