Utrikes.

2019-08-10 12:00
Minnesstund på kvällen efter skjutningen. Bild: Andres Leighton/AP/TT
Minnesstund på kvällen efter skjutningen.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

El Paso-offer undvek sjukhus

Flera drabbade av skjutningen på Wallmart i El Paso, Texas, undvek sjukhus och uppsamlingsplatser på grund av oro över sin migrationsstatus. Detta efter att Donald Trump beordrat ­massräder mot papperslösa. Det rapporterar CNN.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det finns anledning till oro. Det är tydligt att det finns människor som inte återförenades med sina familjer och att det finns människor som är oroliga eller skadade som inte sökte sig till sjukhus, säger Juliette Kayyem, som tidigare haft en chefsposition inom USA:s inrikessäkerhetsdepartement, till CNN.

Amerikansk gränspolis blev tvungna att gå ut med ett uttalande där de försäkrar att de inte gör insatser på sjukhus, uppsamlingsplatser och härbärgen.

Del i större trend

Att El Paso-offer kan ha undvikit sjukhus kan ses som en del i en större trend som företrädare för migrationsorganisationer vittnat om den senaste tiden. Som ett resultat av den allt mer aggressiva jakten på papperslösa har oron bland invandrare, oavsett migrationsstatus, att kontakta myndigheter eller sjukhus ökat, enligt en studie från sju migrationsrättsgrupper. I studien, som släpptes förra månaden, intervjuas 600 flyktingföreträdare och advokater, som vittnar om att bland annat offer för relationsvåld undviker att söka hjälp av rädsla för att hamna i förvar eller separeras från sina barn.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– När överlevare oroas för att kontakta myndigheter och domstolar för att de riserar utvisning eller att separeras från sina familjer, så försvagas tryggheten och de lagar som finns till för deras trygghet, säger Cecilia Friedman Levin, policyrådgivare på organisationen Asista, som varit delaktiga i studien, till MS Magazine.

Åttonde dödligaste

Minst 20 personer omkom i dådet, vilket gör skjutningen till den åttonde dödligaste i USA:s historia. Mexikos president, Andres Manuel Lopez Obrador, har meddelat att sex av de omkomna var mexikanska medborgare och sju av de skadade. Den misstänkte skytten, 21-årige Patrick Crusius, som kunde gripas, misstänks ha publicerat ett rasistiskt manifest kort ­innan attacken, som hetsade mot invandrare och latinamerikaner. I manifestet ­uttrycks stöd för terrordådet mot en moské i Christchurch, Nya Zeeland.  Skjutningen utreds som ett rasistiskt motiverat terror­brott.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.