Utrikes.

2015-06-15 09:59
"Alla nyliberaler borde åka med den här båten. Men det gör de inte för de är rövslickare. De skiter i sin egen ideologi", säger Kajsa Ekis Ekman om Ship to Gaza.
"Alla nyliberaler borde åka med den här båten. Men det gör de inte för de är rövslickare. De skiter i sin egen ideologi", säger Kajsa Ekis Ekman om Ship to Gaza.

Ekis: "Israels blockad är både olaglig och grym"

I slutet av juni avseglar Ship to Gaza för att försöka bryta Israels blockad av Gazaremsan. Med på årets aktion är Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Ship to Gazas trålare Marianne befinner sig just nu i Medelhavet för att ansluta till Freedom flotilla III och segla vidare mot Gaza. Kajsa Ekis Ekman blev tillfrågad att delta i aktionen och tackade ja.

– Jag delar Ship to Gazas syn på blockaden som olaglig, grym och stridande mot de mänskliga rättigheterna. När de frågade tänkte jag att om jag kan hjälpa till, genom att berätta om aktionen och om konsekvenserna av Israels ockupation, så absolut, säger hon.

Hon frågar sig var alla frihandelsivrare är när det gäller Gaza.

– Alla de som talar om frihandel framför allt när det gäller resten av världen, och som är beredda att låta demokrati, miljöhänsyn med mera stryka med till förmån för frihandeln, är här inte beredda att kämpa för den, utan är till och med emot den. Alla nyliberaler borde åka med den här båten. Men det gör de inte, för de är rövslickare. De skiter i sin egen ideologi.

”De svälter ut människor”

Endast marginella lättnader av blockaden har skett sedan den inleddes 2007.

– De svälter ut människor, förnekar dem rent vatten, sjukvårdsutrustning. Gazaborna får inte exportera, knappt importera. De får inte fiska i sitt eget vatten. Under de senaste åtta åren har de exporterat lika mycket som de gjorde under två månader före blockaden. Barn lider av järnbrist och svält. Israel har en detaljerad lista på saker som får importeras och som inte får importeras. Det är en exposé av absurditet som inte har med vapen att göra, bara med att förnedra och svälta ut, säger hon och radar upp några exempel: Ingen tomatpuré, inga linser, kritor, byggmaterial. Hummus går bra, men inte med nötter i.

Inga båtar kommer släppas in

Kajsa Ekis Ekman är med på den sista delen av resan. 2010 dödades nio turkiska aktivister av israelisk militär när skeppet Mavi Marmara, som ingick i Freedom flotilla, bordades vid gränsen.

– Jag hoppas de inte skjuter för jag har en son på 8 år och jag har lovat honom att det inte är farligt. Jag får inte åka för hans pappa egentligen men jag gör det ändå.

I anslutning till Ship to Gazas avfärd från Sverige uttryckte Emmanuel Nachshon, talesperson vid israeliska UD, att båtar inte skulle släppas in sjövägen utan tillstånd. Han sa också att om Ship to Gaza verkligen brydde sig om Gazas befolkning skulle de skicka hjälpen via Israel, som har ett humanitärt engagemang i Gaza.

– Yeah right! Och det ska komma från de som bombar och dödar barn och civila. Om det inte vore för blockaden hade de inte behövt humanitär hjälp, de hade överlevt på egen ekonomi, säger Kajsa Ekis Ekman.

Ship to Gaza och blockaden

• Blockaden av Gaza skärptes 2007 och hindrar rörligheten av människor och begränsar kraftigt tillgången på varor, samt hindrar export.

• Blockaden begränsar också tillgången till fiskevattnen utanför Gazas kust.

• Flera FN-organ har uppmanat till ett slut på blockaden.

• Ship to Gaza och Freedom flotilla coalition är solidaritetsrörelser med syfte att häva Israels blockad av Gaza.

• På den svenska båten, Marianne, finns bland annat solpaneler och sjukvårdsprodukter.

• Olika aktivister deltar under olika delar av resan mot Gaza. Bland deltagarna finns bland andra Maria Svensson från Feministiskt initiativ, Dror Feiler och Mikael Wiehe. Källa: Ship to Gaza, UNRWA.