Hoppa till innehållet

På plats i USA

Efter frikännandet av Rittenhouse – nu känner USA:s högerextrema medvind

Kyle Rittenhouse under rättegången kort innan han blev frikänd för att ha skjutit ihjäl två personer och skadat en tredje i samband med en Black Lives Matter-demonstration i augusti 2020.
Kyle Rittenhouse under rättegången kort innan han blev frikänd för att ha skjutit ihjäl två personer och skadat en tredje i samband med en Black Lives Matter-demonstration i augusti 2020. Bild: Sean Krajacic/TT

Dagens ETC.

Offren hade sig själva att skylla – det är försvarslinjen i två aktuella rättegångar mot medlemmar av amerikanska medborgargarden.I fallet med Ahmaud Arbery, som förföljdes och sköts ihjäl ­under en joggingtur, misstänkliggörs till och med den dödes tånaglar. Den frikände Kyle Rittenhouse å andra sidan, erbjuds praktikplats.

Kan man hävda självförsvar när man själv skapat en farlig situation, till exempel genom att dyka upp på platsen beväpnad? Vad är proportionellt våld när man försvarar sig? De frågorna har USA diskuterat de senaste veckorna. I två välbevakade rättegångar har de åtalade hävdat att de fruktat för sina liv när de skjutit ihjäl obeväpnade personer. I båda fallen har gärningsmännen agerat som medlem av ett medborgargarde och fallen har rasistiska förtecken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser