DAgens ETC på plats.

2020-10-20 12:37
 • Det var i fredags som historie- och geografiläraren Samuel Paty lämnade skolan för att ta höstlov – på vägen hem mördades han. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Det var i fredags som historie- och geografiläraren Samuel Paty lämnade skolan för att ta höstlov – på vägen hem mördades han.
 • ”Det är så fruktansvärt, han gjorde bara sitt jobb”, säger eleven Eva Douglas som kommit till skolan med sin farfar. Bild: Emma Sofia Dedorson
  ”Det är så fruktansvärt, han gjorde bara sitt jobb”, säger eleven Eva Douglas som kommit till skolan med sin farfar.
 • Marie-Noëlle och Patrick Nicolas. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Marie-Noëlle och Patrick Nicolas.
 • Tyst minut i Paris för att hedra Samuel Paty. Bild: Michel Euler/TT/AP
  Tyst minut i Paris för att hedra Samuel Paty.
 • Demonstration som hedrar Samuel Paty. Bild: Michel Spingler/TT/AP
  Demonstration som hedrar Samuel Paty.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter brutala lärarmordet – nu lovar regeringen utvisningar och förbud

Frankrike är i chock. En ung man har halshuggit en lärare för att ha använt Muhammed-karikatyrer i undervisningen. Medan landet sörjer lovar regeringen tuffa åtgärder: Extremister ska utvisas och muslimska organisationer förbjudas.

Dagens ETC träffade sörjande i Conflans-Sainte-Honorine och talade med en av "republikens fiender" – enligt inrikesministern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Conflans-Sainte-Honorine är vanligtvis en sömnig förstad till Paris. Nu är det stor aktivitet utanför högstadieskolan Bois d'Aulne. Polis och gendarmer står i gathörnen, internationell press är på plats och mitt i allt detta står de sörjande invånarna.

– Det är oerhört dramatiskt. Mina barnbarn går i skolan och min dotter är lärarinna. Det är en stor chock för oss alla, säger Marie-Noëlle Nicolas som kommit tillsammans med maken Patrick för att lämna blommor.

Det var vid femtiden, fredagen den 16:e oktober som historie- och geografiläraren Samuel Paty lämnade skolan för att ta höstlov. I stället möttes han av den 18-åriga gärningsmannen som mördade honom med knivhugg och sedan högg av huvudet. Innan polisen kom till platsen lade han upp ett foto på sociala medier med en makaber hälsning:

“Till Macron, de otrognas ledare, nu har jag avrättat en av dina helveteshundar…”

Polisen sköt senare gärningsmannen till döds – en Moskvafödd ung man med tjetjenskt ursprung hemmahörande i Evreux 10 mil bort. Han hade kommit dit enkom för att mörda Samuel Paty.

Använde Hebdo-teckningar

Läraren hade blivit omtalad i muslimska kretsar efter att under en lektion om yttrandefrihet ha använt karikatyrteckningar av profeten Muhammed som diskussionsunderlag. Samma teckningar som satirtidningen Charlie Hebdo och danska Jyllands-Posten tidigare har attackerats för. Samuel Paty ska ha låtit de elever som kände sig kränkta vara frånvarande.

En flicka i klassen berättade för sin pappa som i sin tur klagade till rektorn och dessutom tog det till sociala medier. Ett drev mot läraren drogs igång i muslimska nätgrupper som krävde lärarens avsked. Den islamistiska aktivisten Abdelhakim Sefrioui – sedan länge extremistlistad av fransk säkerhetstjänst – var särskilt aktiv. Han kom till skolan och spelade in en video tillsammans med flickans pappa. Skolan och läraren mottog sedan dödshot många dagar innan mordet.

Det har gett upphov till starka känslor i den franska offentligheten. Skolan som institution ses som själva republikens hjärta.  Fortfarande flera dagar efter mordet samlas människor på torg runt om i Frankrike för att hedra Samuel Paty, läraryrket, yttrandefriheten samt fransk sekularism.

– Vi är inte rädda, ni kommer inte att lyckas splittra oss, twittrade inrikesminister Jean Castex i samband med demonstrationerna.

Franska muslimer deltar också. Men många av dem uttrycker oro för vad de kallar  "chasse aux musulmans" – jakt på muslimer.

– Vi är chockade och i sorg, vi är människor och fransmän som alla andra, säger muslimska Hadia Ahmad som deltagit i en tyst minut på torget i Poissy.

– Jag är rädd att de inte ser min mänsklighet, säger hon.

Vill förbjuda muslimska organisationer

Polisen har gripit fyra av gärningsmannens familjemedlemmar, elevens pappa och Abdelhakim Sefrioui – sammanlagt 15 personer är misstänkta för medhjälp eller uppvigling.

Men regeringen vill visa politisk handlingskraft. På måndagen presenterade inrikesminister Gérald Darmanin sina första politiska svar: 231 utländska medborgare på säkerhetstjänstens så kallade terrorlista ska utvisas. En moské i Seine Saint-Denis ska stängas för att ha spridit videon om läraren. 80 ärenden har inletts mot personer som bidrog till drevet, ett femtiotal föreningar ska "få påhälsning av polisen" och två tunga muslimska organisationer förbjudas: Baraka City – en hjälporganisation med verksamhet i Mellanöstern och Afrika, samt Kollektivet mot islamofobi i Frankrike, CCIF.

"Vi får inte vara naiva gentemot dessa republikens fiender" skrev inrikesministern på Twitter.

Dagens ETC har tidigare besökt CCIF i samband med burkiniskandalen. Organisationen samlar vittnesmål om islamofobisk diskriminering och erbjuder rättshjälp till de som anser sig drabbade. Många har genom åren anklagat dem för samröre med muslimska brödraskapet och att driva en "islamiseringskampanj".

Pappan till eleven ska ha uppmanat folk på sociala medier att "ringa CCIF"  Enligt inrikesministern är alla som spridit videon delaktiga i spridandet av en "fatwa" – men CCIF nekar till att ha spridit den och ingen har kunnat visa att de gjort det.

Dagens ETC pratade med CCIF :s ordförande Jawad Bashare per telefon.

– Frankrike är en islamofobisk stat som lite i taget har övertagit extremhögerns diskurs. CCIF förkastar våld och arbetar juridiskt. De vill kalla det "juridisk jihad". De vet inte hur de ska handskas med den avskyvärda terrorismen så de utnämner oskyldiga muslimer till "islamister"  – bara för att visa att de gör något, säger Jawad Bashare.

Inrikesministern menar att han har "uppgifter" om CCIF som rättfärdigar ett förbud.

– De kallar republiken islamofobisk men lyfter statsbidrag. Ett antal olika element ger anledning att se dem som republikens fiender, säger han till France Inter.

Eleven Eva Douglas har kommit till skolan Bois d'Aulne med sin farfar för att hedra läraren som hon haft vid några tillfällen. Hon torkar tårar ur ögonen.

– Det är så fruktansvärt, han gjorde bara sitt jobb. Alltid med respekt för alla elevers åsikter och känslor. Det känns viktigare än någonsin att stå starka tillsammans, säger Eva Douglas.

Fakta

Mordet på Samuel Paty

✓47-årige Samuel Paty var historie- och geografilärare samt pappa till en femåring

✓ Förövaren var en ostraffad 18-åring med tjetjenskt ursprung. Det ska inte finnas några uppgifter om att han varit radikaliserad

✓ Mordet föregicks av ett drev bland muslimska grupper på sociala medier där Samuel Paty anklagades för diskriminering av sociala medier

✓ Extremistlistade Abdelhakim Sefrioui spelade in en video utanför skolan med krav på lärarens avsked i extrema ordalag.

Politiskt efterspel

231 utländska medborgare och radikala som franska säkerhetstjänsten identifierat som hot mot landets säkerhet ska utvisas så snart som möjligt. Samtliga islamistiska extremister.

 

50 muslimska föreningar ska utredas av säkerhetstjänsten.

 

2 stora muslimska organisationer, Baraka City och CCIF, ska förbjudas al inrikesministern får som han vill.

 

1 diskussion om att ytterligare begränsa asylrätten har inletts, enligt Europe1