Utrikes.

2014-07-18 13:00
Det många benämner som ”eskalering” har i själva verket pågått i över 40 år, menar Dror Feiler BILD: Jörgen Lund
Det många benämner som ”eskalering” har i själva verket pågått i över 40 år, menar Dror Feiler

Dror Feiler: ”Eskaleringen har pågått i över 40 år”

Den israeliska armén har uppmanat omkring 100 000 boende i östra och norra Gaza att lämna sina hem. Flyganfallen fortsätter och dödssiffran i Gaza har passerat 200. Men att konflikten ska ha eskalerat de senaste två veckorna menar Dror Feiler, från Ship to Gaza, är fel.
    – Eskaleringarna inkluderar det som har hänt de senaste 40 åren, säger Dror Feiler, vänsterpartist och initiativtagare till Ship to Gaza.

Han anser att det som skett i Gaza under de snart två senaste veckorna är en krigsförbrytelse. Att det är en vidrig politik och kollektiv bestraffning som pågår från Israels sida.
– I många medier används ett slags nyspråk. Man pratar om eld upphör – men det är något som Israel har satt upp ramarna för, och där Israel kräver att ­Palestina och Hamas ska avväpnas. De vill ha ett eld upphör som ger palestinierna ännu sämre villkor, det är givet att palestinierna inte går med på det, säger han.
Han menar att det många benämner som ”eskalering” i själva verket har pågått i över 40 år, och inkluderar utrensningarna av palestinier, blockaden som har varat i över sex år samt sanktioner som leder til att många palestinier lever med brist på mat och vatten.
– Det är inte konstigt att palestinierna inte har något hopp längre. När Israel går ut med eldupphör efter eldupphör och inget blir bättre, varför ska de då tro på att det nya eldupphöret ska göra situationen bättre? säger han.

Dror Feiler menar att världssamfundet bär ett lika stort ansvar som de israeliska politikerna. Det är upp till FN:s medlemsstater att kräva av Israel att blockaden upphävs. Han menar att det finns risk att det folkliga motståndet i Gaza och på Västbanken kommer att öka om inte blockaden upphävs, eftersom de boende inte har något att förlora. Han anser även att det är hög tid att den svenska regeringen agerar.
– Jag blir arg och ledsen över att våra politiker är helt tysta. Vår utrikesminister är bra på att facebooka och twittra och allt vad det nu kallas, men han är tyst i det här. Det innebär att allt arbete lämnas åt oss aktivister. De flesta partier och partiledare lyser med sin frånvaro vid dessa demonstrationer, det är pinsamt. Det som gläder mig är att alla protester och demonstrationer, inte bara här i Sverige utan i hela världen, inte vänder sig emot judar eller israeler, utan mot den israeliska regeringens politik. Det är uppenbart att det är ett folkrättsbrott som pågår.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter