Intervju.

2015-11-10 14:18
  • Barn leker i ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
    Barn leker i ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien.
  • Çiya Hicran Çiçek.
    Çiya Hicran Çiçek.

"IS dödade min syster i Kobane"

Çiya Hicran Çiçek har i ett drygt år arbetat med att hjälpa de som flytt från Syrien till den turkiska gränsstaden Suruç. Nu organiserar hon även uppbyggnaden av staden Kobane efter IS brutala ockupation. Ett arbete som försvåras efter Erdogans seger i förra veckans turkiska val.

Läs också: På besök i Islamiska staten och Massakern i Kobane som världen glömde

Förra året attackerade och ockuperade Islamiska staten den syriska staden Kobane. Striderna dödade många civila, en av dem var Çiya Hicran Çiçeks syster. Det var den personliga tragedin som ledde till att hon lämnade lärarjobbet och engagerade sig i arbetet med att återta Kobane och hjälpa de som flytt. Det berättar hon när hon träffar Dagens ETC på tidningens redaktion under ett besök i Sverige. Çiçek är lågmäld, hon pratar tyst men engagerat och håller ögonkontakt, men när hon berättar om vad som har hänt tittar hon ner i bordet.

– Jag började jobba i Kobane för att min syster dog där, och efteråt ville jag göra en insats för Kobane. Det är klart att jag har förlorat min syster i det här kriget, hon är borta, men det är samtidigt inte bara för hennes skull jag har engagerat mig.

Çiçek säger att hon också arbetar med Kobane för att hon vill vara med och bygga upp Rojava, en de facto autonom stat som har utropats i den kurdiska delen av Syrien. Staten består av tre kantoner, varav Kobane är en, och målet är att bilda en demokratisk och jämställd stat som består av de olika etniska och religiösa grupper som finns i området.

– Jag anser att det är min historiska skyldighet att stödja Rojava. I Rojava har vi ett uppdrag, att bygga en stat där alla olika grupper kan leva i samexistens. Jag tror på framtiden, vi ska lyckas.

För att ge sitt stöd arbetade hon med att hjälpa de 200 000 personer som flydde från Syrien till Suruç, berättar hon. Çiçek är en av två ordförande för den ideella organisationen Rojavas solidaritetsassociation som främst arbetar inom kommunen Suruç. Hon koordinerar flyktinghjälpen i staden, bland annat genom att ordna boende, och arbetar även med att bygga upp Kobane. Bland annat arbetar hon mycket genom det kulturcenter som bombades av IS i juli, när 33 unga volontärer miste livet.

– Kulturcentret fungerar egentligen som ett logistikcentrum för de som har flytt till Suruç, och för att förmedla kontakter för journalister som kommer till staden. Där finns också ett stort apotek som samlar utländsk medicin och transporterar den till sjukhus i Kobane. Hälften av de som flydde hit har kunnat återvända, men arbetet fortsätter ändå.

– Den platsen där de 33 ungdomarna dog vill vi behålla som en minnesplats för dessa människor, som bara skulle åka till Kobane för att vara med barnen och ge bort leksaker.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Çiya Hicran Çiçek

Ålder: 28

Född: Diyarbakır, sydöstra Turkiet

Gör: Aktivist, lärare, ordförande för den ideella föreningen Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Rojavas solidaritetsassociation).