Syrien.

2015-10-13 09:01
Människor som köar för förnödenheter i flyktinglägret Yarmouk nära Damaskus i januari 2014. När bilden publicerades fick den enorm spridning och ledde till att många fick upp ögonen för hur Syrienkriget slagit hårt mot civilbefolkningen. Bild: AP
Människor som köar för förnödenheter i flyktinglägret Yarmouk nära Damaskus i januari 2014. När bilden publicerades fick den enorm spridning och ledde till att många fick upp ögonen för hur Syrienkriget slagit hårt mot civilbefolkningen.

"Det ser väldigt mörkt ut för Syrien"

Kriget i Syrien fortsätter rasa mellan olika sidor, och i september tog konflikten en ny vändning när Ryssland sände trupper för att backa upp Assadregimens fronter. Finns det egentligen några öppningar för fred i landet?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Här är parterna i Syrienkriget

Efter snart fem år har konflikten i Syrien blivit vad som närmast liknar att världskrig, som involverar en mängd stormakter och allianser på plats i landet. I september berättade USA:s militära centralkommando att amerikanska specialstyrkor finns i norra Syrien för att assistera den kurdiska YPG-gerillan. Samma månad började Ryssland sända egna styrkor för att understödja Bashar al-Assads regim, och började flygbomba Islamiska staten samt andra grupper.

Både Moskva och Washington planerar markoffensiver från väst respektive nordost genom sina egna allierade. Men leder denna nya utveckling till några möjligheter för fred i Syrien?

FN har hittills inte lyckats stoppa det syriska kriget trots medlingsförsök, fredskonferenser och försök till vapenvilor. Journalisten och Syrienkännaren Aron Lund berättar att i den mån det ännu går att tala om en fredsprocess är det genom att FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura försöker skapa en kontaktgrupp med de viktigaste inblandade staterna, samt fyra arbetsgrupper där regimen och opposition kan samtala om lägre och icke-bindande frågor. Men allt är i startfasen.

– Rent generellt är det svårt att se någon lösning eftersom det inte finns någon kompromissvilja idag hos någon av parterna om kärnfrågorna, om vem som ska ha makten.

Styr landet i 45 år

Familjen Assad har styrt landet i 45 år och är inte villig – eller förmögen – att dela på makten i en gemensam struktur. Syrien har alltid haft grundlagar, parlament, regeringar och val, men allt har varit en dekor till det faktum att en enda man från familjen Assad styr landet. Ett sådant system är svårt att reformera.

– Det ser väldigt mörkt ut. Men den ljuspunkt man kan se är att det också finns en enorm krigströtthet, både i och utanför Syrien. Alla inser att någon slags kompromiss måste till. I ett krig där inte någon av parterna kan vinna måste man först bli utbränd på något vis.

Å andra sidan är det en kamp mot klockan om sidorna ska försöka mötas och kompromissa, menar Aron Lund, eftersom Syrien rent strukturellt faller sönder. Resterna blir allt svårare att kontrollera.

En tänkbar lösning är att försöka dela in landet i separata zoner, kontrollerade av regimen och andra grupper, för att etablerade lokala vapenvilor och låta kvarvarande befolkning kunna hämta andan och få tillgång till bistånd. Det är en linje kurderna i norr förespråkar, men idén är ännu inte populär hos de andra aktörerna.

Samtidigt skulle en sådan lösning innebära att ge större legitimitet åt Assadregimen, som dödat flest människor i kriget. Men idag talar allt fler röster även i västvärlden om att det trots allt är bättre att behålla Assad, framför alternativ som IS och andra extremister som idag dominerar slagfältet.

– Jag tror de flesta västländer idag dragit slutsatsen att Assad inte är på väg bort, och då är frågan om man kan acceptera honom i en del av Syrien. Men man kan inte säga det öppet, säger Aron Lund.

Läs vidare på nästa sida