Utrikes.

2019-11-29 14:00
Bild: Andy Wong/Khalid Mohammed/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

”Det är ett blodbad som pågår i Irak”

I torsdags dödade säkerhetsstyrkor minst 44 demonstranter på olika håll i landet.

Nu riktas stark kritik från bland annat Amnesty mot myndigheterna i landet, och premiärministern meddelar sin avgång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det sanktionerade myndighetsvåldet tar ett allt starkare grepp om Irak. I torsdags sköts minst 44 människor ihjäl av säkerhetsstyrkor i vad som verkar vara en av de blodigaste dagarna i landet sedan protesterna mot myndigheterna inleddes i början av oktober. 

Största blodbadet inträffade i Nasirija i södra delen av landet när säkerhetsstyrkor sköt med både gasgranater och skarp ammunition mot demonstranter som hade försökt spärra av två broar. Rapporter därifrån talar om minst 33 döda människor. 

– Vi hade blockerat gator och broar de senaste fyra dagarna och säkerhetsstyrkor ryckte fram mot oss för att öppna broarna igen. De sköt och det ledde till ett blodbad, säger Hussein, en 32-årig jurist som befann sig plats, till Al Jazeera.

Ytterligare 11 personer sköts till döds i den för shiamuslimer heliga staden Najaf.

– Ingenting kan rättfärdiga det här våldet mot oss. Vi, folket, är extremt arga. Vårt blod kokar. Våra bröder har mördats helt oberättigat, säger Hussein om myndigheternas hårda nedslag på demonstrationerna.

Över 300 döda

Enligt Amnesty International Sverige är situationen i landet ”oerhört alarmerande”. 

– Det är ett blodbad som pågår, med över 300 döda och tusentals gripna eller skadade sedan den 1 oktober, säger Ami Hedenborg, pressansvarig vid Amnesty, som anser att det internationella samfundet måste pressa Irak att dra tillbaka säkerhetsstyrkorna och upphöra med det dödliga våldet.

– Det måste också tillsättas oberoende utredningar så att de som är ansvariga för övergrepp och dödande ställs till svars, säger hon.

Amnesty varnade redan i början av november för att irakiska myndigheter använder sig av militära handgranater mot demonstranter. 

– Det verkar som att de siktar mot huvudet eller kroppen på nära håll. Det har fått förödande konsekvenser. I flera fall har det gått hål på offrens skallar. Det har gett fasansfulla skador och dödat människor, eftersom granaterna har bäddats in i deras huvuden, sade Lynn Maalouf, chef för Amnesty Internationals researchteam för Mellanöstern, i samband med avslöjandet.

Ilskan störst i städer

Bakgrunden till oroligheterna är ett ökande missnöje med utbredd korruption, hög arbetslöshet, brist på grundläggande samhällsservice och allmän vanskötsel. Demonstranterna består till största delen av unga personer ur en ny generation som tröttnat på vanstyret i landet och som längtar efter ett nytt, postsekteristiskt samhälle. 

Även om oroligheter blossat upp i flera delar av landet är ilskan kanske som störst i söder. Det är från det shiamuslimska södra Irak som flest unga män ryckte in för att bekämpa Islamiska staten IS, bara för att återvända efter kriget och upptäcka att de shiamuslimska miliser som ofta styr i området samt högt uppsatta politiker roffat åt sig pengar och makt medan folket går hungriga och arbetslösa.

Under fredagseftermiddagen meddelade premiärministern Adil Abd al-Mahdi att han avgår, efter de starka protesterna.

Fakta

Minst 44 människor har skjutits till döds i samband med protester och demonstrationer på olika håll i landet.

Totalt har minst 350 människor dödats  och 15 000 skadats sedan oroligheterna började i oktober.

Någon ledare för protesterna tycks inte finnas, däremot samlade krav på premiärministerns avgång och på en reformation av det politiska systemet, som trots landets stora oljetillgångar inte lyckats leverera tillräcklig levnadsstandard till medborgarna.