Corona

”Det är enklare att lida hemma än att lida borta”

Venezuelanska flyktingar vid den  panamerikanska landsvägen  i Urbina, Ecuador.
Venezuelanska flyktingar vid den panamerikanska landsvägen i Urbina, Ecuador. Bild: Bild: Edu Leon/AP/TT

Dagens ETC. Drygt fem miljoner venezuelaner, nästan en fjärdedel av befolkningen, har lämnat sitt land de senaste åren. Famförallt, men inte bara, av ekonomiska skäl. Det är den största migrationsvågen i Latinamerika någonsin.

Men nu är tiotusentals av dem på väg tillbaka till Venezuela. Den ekonomiska krisen som följt i corona pandemins spår krossade drömmarna om ett bättre liv. De flesta vet att det livde kommer tillbaka till är ännu svårare än det som de lämnade. Deras enda hopp är att lidandet ska vara lättare att bära hemma än borta.

Solmar och hennes 13-åriga dotter Camila kom till Viña del Mar för drygt två år sen. Min hustru lärde känna henne i kyrkan och brukade hjälpa till att lotsa henne genom den chilenska byråkratins labyrinter. Jag träffade henne bara en gång när hon var hemma och fikade tillsammans med en grupp kvinnor från kyrkan. Jag hade just kommit tillbaka från min senaste resa till Venezuela och hon pumpade mig på intryck. Det var inga upplyftande historier jag hade att berätta men Solmar skrattade och sa på fullt allvar ”jag har redan bestämt att jag ska bli chilenare på riktigt”. Men en dag, när pandemin satt livet på paus, försvann plötsligt Solmar. Ett par veckor senare kom ett Whatsappmeddelande som berättade att hon var på väg till Peru.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser