Utrikes.

2020-01-14 13:29
Efter erkännandet att det var iransk militär som av misstag skjutit ner passagerarplanet och dödat 176 personer har flera regimkritiska demonstrationer hållits i Teheran.  Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Efter erkännandet att det var iransk militär som av misstag skjutit ner passagerarplanet och dödat 176 personer har flera regimkritiska demonstrationer hållits i Teheran.
Puffetikett
Dagens ETC

”Det är början på slutet för regimen”

Ilskan är stor i Iran efter helgens erkännande från regimen om att man av misstag sköt ned passagerarplanet med 176 personer ombord. Under helgen hölls en rad protester i Teheran och protesterna väntas fortsätta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mojtaba Ghotbi är ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran. Han tror att protesterna i landet kommer att fortsätta.

– Vi vet att regimen har gigantiska förtryckarstyrkor ute på gatorna, men den senaste tidens utveckling visar att protesterna fortsätter och kommer att öka. Folk har fått nog av regimen, säger han.

Det var på lördagen som regimen i Iran erkände att det var iransk militär som av misstag skjutit ner planet utanför Teheran på onsdagsmorgonen. Planet hade 176 passagerare och alla ombord på planet dog.

Stökig situation

Ilskan spred sig efter beskedet och på lördagen demonstrerade ett tusental personer utanför Amir Kabir-universitetet i Teheren. Ljus tändes för offren och demonstranterna krävde Ayatolla Seyyed Ali Khameneis avgång.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men ilska riktades också mot den dödade generalen Qassem Soleimani. Bilder från platsen visar demonstranter som river itu och eldar upp bilder av honom. Flera medier rapporterade om att situationen var stökig. Under söndagen skedde demonstrationerna i ett moln av tårgas och ett massivt säkerhetspådrag, rapporterade Sveriges radio. Talkörerna fortsatte att kräva den högste ledarens avgång med ord som ”Khamenei mördare, ditt styre har ingen legitimitet!” och ”De ljuger för oss, de säger att USA är fienden, men det är ni som är fienden!” Videor i sociala medier visade också hur demonstranter och polis drabbade samman, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

”Början på slutet för regimen”

Även i Sverige protesterade iranier i helgen. I lördags samlades flera iranska organisationer och vid en minnesstund på Mynttorget.

Mojtaba Ghotbi vill se att Sverige sätter press på Iran. Både för att få den iranska regimen att avgå, även om han inte ser det som troligt att en sådan avgång sker frivilligt. Men också press på att utredningen om det nedskjutna planet sköts korrekt.

– Det är jätteviktigt! Det ska till en internationell kommission, det är väldigt viktigt med en oberoende granskning, säger han.

Han tror att det som nu sker i Iran är början till dem förändring som många väntat på så länge.

– Det är början på slutet för regimen, med tanke på det folk ropar på gatorna. Tusentals människor protesterar på gatorna och flera städer som inte tidigare varit delaktiga i tidigare demonstrationer har anslutit sig. Människor har fått nog, säger han.

Detta har hänt

l onsdags sköts ett ukrainskt passagerarplan med 176 människor ner över Iran, alla passagerare dog.

På lördagen bekräftade iranska regimen att man av misstag skjutit ner planet.

Erkännandet ledde till att stora folksamlingar samlades för att protestera och kräva Ayatolla Seyyed Ali Khameneis avgång.