Presidentvalet i USA/ETC på plats.

2020-10-16 09:00
Puffetikett
Dagens ETC

De kan ta över Republikanerna efter Trump

Valdagen 2020 närmar sig – och Trumps opinionssiffror ligger på rekordlåga nivåer. Mycket kan ännu ändras, men för många republikaner är siktet redan inställt på 2024.

Vilken riktning ska det splittrade partiet ta om Trump förlorar? Vilka är framtidens namn för det splittrade partiet – och vilka förpassas till historieböckerna?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Favoriten

Nikki Haley

Det har spekulerats länge om den före detta South Carolina-guvernören och hon ser ut att ha spelat sina kort otroligt väl. Nimrata ”Nikki” Haley (Randhawa innan hon gifte sig) blev 2017 Trumps FN-ambassadör och antog hans antagonistiska inställning till organisationen. Efter knappt två år på posten tackade hon plötsligt för sig. Som en av få lämnade hon regeringen fortfarande på god fot med presidenten. Hon lyckades också med konststycket att stötta presidenten men samtidigt visa att hon inte accepterade att bli hunsad.

Nikki Haley ville tillbringa mer tid med familjen, sa hon. Är det ett lugn före stormen, några sista år av normalitet innan den verkliga satsningen mot toppen inleds? Tillvaron utanför strålkastarljuset innebär även att hon inte behövt ha en åsikt om varje sak Trump gjort och inte heller gjort några ogenomtänkta uttalanden som kan förfölja henne i en valrörelse. När hon väl uttalat sig så har det varit på hennes egna villkor. Media har svårt att kräva svar av en före detta guvernör och minister.

Föräldrarna från Indien

Nikki Haleys politiska memoar ”With all due respect” kom ut 2019 och hon har nyligen startat organisationen ”Stand for America” vars slagord är ”stoppa socialismen”.

Under partikonventet i augusti berömde hon Trump, inte minst hans utrikespolitik, men lyfte också fram sina egna prestationer. Att föräldrarna är invandrare från Indien fick en tydlig plats i talet: ”Min far bar turban, min mor bar en sari”. ”Jag var en brun flicka i en svart och vit värld” sa Haley och tillade att familjen tvingats hantera diskriminering och svårigheter men att de ”aldrig låtit sig hemfalla till hat eller klagomål”. Det kan mycket väl bli två indisk-amerikaner som gör upp om presidentposten 2024: Haley och Kamala Harris. Redan inför årets valrörelse tisslades det om att Nikki Haley skulle ersätta Mike Pence. Att det inte skett kan ha många orsaker men påminner om att platsen vid Trumps sida inte nödvändigtvis ses som ett vinnande spår för den som vill vara Republikanernas framtid.

Familjen Trump

Ivanka Trump, Donald Trump Jr. och Jared Kuschner under ett kampanjmöte i New Hampshire i februari.
Ivanka Trump, Donald Trump Jr. och Jared Kuschner under ett kampanjmöte i New Hampshire i februari.

Don Jr. och Kimberly Guilfoyle

Presidentens äldste son, oftast kallad Don Jr., är en seriefigurlik stereotyp av bortskämd miljonärsson som odlar tuffing-image genom att posera bredvid djur som han skjutit på safari. Senast förra året dödade han ett sällsynt får i Mongoliet efter att ha fått specialtillstånd av landets regering. Don Jr. dejtar Kimberly Guilfoyle, tidigare Fox News-medarbetare men pikant nog också ex-fru till Kaliforniens demokratiska guvernör Gavin Newsom. Don Jr och Guilfoyle är ett bombastiskt power couple som säkert kommer att göra avtryck framöver – inte minst om Republikanerna vill ha en yngre, lite drygare version av Trump senior.

Ivanka Trump och Jared Kushner

Det mest omtalade politiska republikanska paret var länge Ivanka Trump och Jared Kushner. Till skillnad från sin bror så har Ivanka redan en formell roll som rådgivare i sin fars regering. Hennes make Jared Kushner har också titeln rådgivare med Israel-Palestina som fokus. Ivanka är allmänt omtyckt och idoliserad bland republikanska väljare men duon, som ger ett betydligt mer behärskat intryck än andra delar av familjen, har hållit relativt låg profil. Hur deras framtida planer ser ut är okänt. Kanske kan efternamnet Trump även bland framtida partiprofiler skänka dagens Trump-anhängare trygghet, oavsett vad förnamnet är.

Förlorar Trump 2020 års val så kan han alltid ställa upp igen 2024. 

Ny TV-stjärna i vita huset?

Tucker Carlson

De konservativa pratshowernas superstjärna nämns i dag ofta som en möjlig presidentkandidat. Han har redan en väljarbas: en vanlig kväll klockan åtta möter Tucker Carlson drygt fyra miljoner Fox News-tittare. Han mixar korta nyhetsinslag med långa monologer grundade i ett perspektiv långt till höger. Tittarna varnas ofta för invandring och politisk korrekthet. I december 2018 sa Carlson att centralamerikanska invandrare gör ”vårt land fattigare, smutsigare och mer uppdelat” vilket fick ett dussintal sponsorer att säga hej då. En av showens manusförfattare, Blake Neff, sparkades i somras efter att ha kopplats till en mängd rasistiska och sexistiska kommentarer på onlineforum 2018. Den nazistiska webbsidan Stormfront har kallat Carlson för ”bokstavligen vår främsta allierade”.

Nära vän med Trump

Tucker Carlson är en av få mediapersonligheter som president Trump anser behandlar honom rättvist. De två verkar ha en stark relation och Carlson anses ha varit delaktig i att avråda Trump från att agera militärt mot Iran.

Under det tidiga 2000-talet jobbade Carlson för CNN och MSNBC, kanaler som i dag avskys av konservativa men ofta även av vänstern. På Fox News har Carlsons förfinat sin tv-persona: en arg konservativ som inte kan tro sina öron när han hör de senaste tokigheterna som landets progressiva sagt, något han gärna uttrycker i sitt minspel eller genom att skälla på sina gäster. Tucker Carlson har redan byggt en karaktär och kan knappast anklagas för att försöka kopiera Trump.

Topptippade senatorer

Josh Hawley

Allt kommer inte att återgå till ”det normala” när Trump är borta, menar senatens yngsta medlem, 40-åriga Josh Hawley – och det är bra. Senatorn nämner ofta medelklassens mödor som han menar att republikanerna alltför länge ignorerat då de drömt om oreglerade marknader. Han presenterar gärna siffror som visar hur koncentrationen av rikedom ökat över tid och har lagt fram ekonomiska förslag som kan uppskattas från vänster, bland annat gällande studieskulder. Trots det kallar till exempel Intercepts Mehdi Hasan Hawley för ”faux-populist” och lägger till ord som bedragare och opportunist.

Precis som Trump är Josh Hawley ”anti-elit”. Han delar gärna anekdoter från sin uppväxt i en småstad i Missouri men tar mer sällan upp tiden vid Stanford och Yale. Den socialkonservativa senatorn är stark motståndare till fri abort och meddelade nyligen att han inte kommer att rösta för någon ny ledamot till Högsta domstolen som inte anser att Roe v. Wade var ett felaktigt domslut.

Tim Scott

Tim Scott har fått en hel del uppmärksamhet under året. Å andra sidan har han inte alls fått särskilt mycket uppmärksamhet sett till att han är republikanernas enda svarta senator (Demokraterna har två.) Det har varit ett år fyllt av diskussioner runt ras och rasism men Republikanerna har fortsatt otroligt svårt att flytta fram positionerna och visa hur de vill ta sig an frågan. Tim Scott har delat med sig av egna upplevelser av rasism, bland annat att ha blivit stoppad av polis vid dussintals tillfällen, men talar även gärna om den Trump-politik han tycker gagnat USA:s svarta befolkning, som fängelsereformen och olika skatteinitiativ. Efter Scotts tal på Republikanernas konvent – där han beskrev hur hans familj gått från ”cotton to Congress” under en livstid – har han dock blivit allt mer omtalad som 2024-kandidat.

Rookies (kanske 2044?)

Nicholas Sandmann

Blev rikskänd efter att på en skolresa, iklädd MAGA-keps, ha flinat drygt mot en demonstrant tillhörande Omaha-stammen. Flera tv-bolag rapporterade att tonåringen med vänner uppträtt rasistiskt och initierat en konfrontation vilket videorna dock inte gav några bevis för. Sandmann stämde bland annat CNN och fick jätteskadestånd. Det hela gav honom även en plats på talarlistan på det republikanska konventet i somras där han beskrev hur ”cancel culture” attackerat honom på grund av hans konservativa värderingar. Är nu ”grassroots director” för senatens ledare Mitch McConnell.

Marjorie Taylor Greene

Anhängare av QAnon börjar bli allt synligare på den politiska arenan, även nationellt. (QAnon är den bisarra teorin om ett existerande globalt pedofilnätverk med kändisar och elit som dricker barns blod för att hålla sig unga. De menar att Donald Trump kommer att avslöja nätverket och allt han gör fram tills dess är steg på vägen.) Mest framgång har Marjorie Taylor Greene nått. Hon vann det republikanska primärvalet i sitt distrikt i Georgia och bör lätt besegra motståndet i november. Hon har postat långa videor om QAnon men försöker nu ta avstånd från dessa. Taylor Greene har också sagt att muslimer inte hör hemma i regeringen och kallat George Soros nazist. “En framtida republikansk stjärna” kallade president Trump henne när han twittrade ett grattis. Flera högt uppsatta republikaner har dock tagit avstånd.

Kim Klacik

Ung, svart republikansk kvinna som försöker knipa platsen till representanthuset för Baltimores sjunde distrikt. Hennes ganska enkla reklamfilm, där hon iklädd stillettklackar promenerar runt i stadens ruffiga områden och ifrågasätter vad demokraterna gjort under sin tid vid makten, har blivit viral och delats av miljoner på nätet.

På väg ut?

Lindsey Graham

Senatorn från South Carolina gick från Trump-kritiker till en av presidentens mest pålitliga uppbackare. Nu kan det straffa sig för Graham som är mitt uppe i sin återvalskampanj. Motståndaren Jamie Harrison har samlat in rekordmycket pengar och det ser ut att bli mycket jämnt. Inför en tv-debatt krävde Harrison att Graham skulle ta ett covid 19-test. Graham, som är  justitieutskottets ordförande, vägrar dock – troligen eftersom ett positivt test skulle kunna försena utskottets utfrågning av Amy Coney Barrett, Trumps nominering till Högsta domstolen. Två republikanska ledamöter av utskottet har redan testat positivt. Lindsay Graham har lovat att göra sitt yttersta för att få Coney Barrett godkänd före valet.

Mike Pence

Visst fick Pence en del uppmärksamhet och beröm under coronakrisen men det är svårt att se vilka kvaliteter som skulle få republikaner särskilt intresserade av att flytta upp vicepresidenten ett snäpp. Visst, han har varit lojal och inte gjort mycket väsen av sig, men är det egenskaper som värderas högt av republikanska väljare på 2020-talet? Tveksamt. Men vem vet, vicepresident-titeln och kopplingen till en (i vissa läger) populär president kan räcka långt – det har vi redan sett i år.

Martha McSally

När Arizonassenatorn Jeff Flake, en av de starkaste republikanska kritikerna av Trump, avstod från att ställa upp för omval 2018 öppnades dörren för Martha McSally. Den före detta stridspiloten förlorade dock mot demokraten Kyrsten Sinema. Två månader senare var McSally ändå plötsligt senator, nu som tillfällig ersättare för den avlidna John McCain. I november hålls valet om McCains plats. McSally ser ut att åter kunna förlora mot en demokrat, nu den tidigare astronauten Mark Kelly, make till kongressledamoten Gabrielle Giffords som skadades svårt vid ett mordförsök 2011.