Utrikes.

2019-04-15 16:00
Pekka Haavisto.  Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP
Pekka Haavisto.
Puffetikett
Dagens ETC

De gröna i Finland gjorde rekordval

Var tionde väljare i Finland röstade grönt i söndags. Och i huvudstaden Helsingfors blev de största parti. Frågan är ändå vad partiet kan åstadkomma i ett klimatsplittrat land.

De gröna i Finland gjorde ett rekordval i söndags och fick för första gången över 10 procent av rösterna, närmare bestämt 11,5 procent. Därmed är de en av valets stora vinnare, enligt flera bedömare tack vare partiledaren och röstmagneten Pekka Haavisto. 

I huvudstaden Helsingfors blev partiet till och med störst med nästan en fjärdedel av rösterna, tätt följda av moderata Samlingspartiet på strax under 22 procent.

Ingår troligtvis i regering

Även om valet nu går över i förhandlingar om vilka partier som kommer att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering framstår det som troligt att De gröna kommer att ingå i en kommande regering. 

Frågan är vad de kommer att kunna åstadkomma i regeringsställning. Klimatfrågan splittrar nämligen både partier och väljare, åtminstone enligt medieprofessor Anu Koivonen. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


– Min uppfattning är att man till och med talat mer om miljön i det här valet än man gjorde i Sverige i senaste valet. Alla partier utom Sannfinländarna skrev dessutom under de gemensamma klimatmålen, även om det bara är Vänsterförbundet och De gröna som verkligen säkrar klimatmålen i sina partiprogram, sade hon till Dagens Nyheter inför valet.

– Tidningarna har gjort mätningar som visat att klimatet är viktigt för de flesta läsare. Man ser ändå att det finns en grupp, ofta män i medelåldern, som inte engageras lika mycket av de här frågorna, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Valresultatet

SDP       17,7 %
Sannf.    17,5 %
Saml.     17,0 %
C           13,8 %
Gröna    11,5 %
VF           8,2 %
SFP        4,5 %
KD          3,9 %