USA-valet.

2016-11-09 18:00

De bästa tweetsen om Trumps valseger

"Som att bli arresterad", "begrav nyliberalismen", "en mardröm". Dagens ETC har samlat några kända Twitter-röster om chocken efter Donald Trumps valseger.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Naomi Klein

Författaren bakom No logo, Chockdoktrinen och This changes everything: Capitalism vs climate ser nyliberalism i kärnan för vad som hände i valet: "Vad som än händer är det dags att begrava nyliberalismen. Vi behöver genuin omfördelning av förmögenhet + makt. Bara en riktig vänster kan bekämpa fascismen."

 

Pussy Riot

Ryska punkgruppen och konstnärskollektivet vet hur det är att sitta i fängelse: "Det är som att bli arresterad. Dramatiskt först. Men sedan börjar man klura ut hur man lever och skapar i ett fängelse. Ni kommer att övervinna det här."


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Michael Moore

"Hur det här än slutar, börjar vi därifrån", twittrade dokumentärfilmaren Moore när valresultatet klarnade.

 

Owen Jones

Trump är både en mardröm och en väckarklocka, skriver Labourkopplade journalisten och författaren Owen Jones: "President Trump är en mardröm. Det är också en väckarklocka för alla progressiva: ta er samman, annars kommer främlingsfientlig populism att röja er ur vägen."

 

Jesse Williams

Skådespelaren, som är känd från Greys anatomy och skapade rubriker med ett antirasistiskt tal under en gala i somras, uppmuntrade till kreativitet: "Var trötta. Var arga. Var ärliga och oroliga. Vila. Håll er trygga. Ena er. Var konstruktiva. Känn era omgivningar. Var kreativa."

 

Cher

Cher har varit en högljudd Trump-motståndare under hela presidentkampanjen – det tar inte slut med valet: "Världen blir sig aldrig lik. Jag känner sorg för de unga. (Toalettemoji) blir aldrig mer än toaletten jag har använt som symbol för honom. Du kan inte polera en (bajsemoji)"

 

Madonna

"En ny eld tänds. Vi ger aldrig up. Vi lägger oss aldrig"

 

Dan Savage

Författaren, journalisten och hbtq-aktivisten Dan Savage hoppas att Ruth Bader Ginsburg, progressiv ledamot i USA:s högsta domstol och stark försvarare av kvinnors rättigheter, håller ut och inte ger Donald Trump en chans att utnämna en ny ledamot.

 

@readinggirl1984

Många är arga på de progressiva väljare som röstade på Gröna partiets Jill Stein istället för Hillary Clinton, och på de, som skådespelaren Susan Sarandon, som propagerade för att andra skulle göra detsamma: "Hörru Susan Sarandon – hur har den där proteströsten som du uppmuntrade funkat för dig? Idiot."

 

Mick Jagger

När Trumps segertal avslutades med Rolling stones-klassikern You can't always get what you want började Mick Jagger undra om han inte kommer att bli bjuden till Trumps installationsceremoni.