Krim.

2016-01-07 17:00
 • ”Det är nu viktigare än någonsin att sprida sanningen om utvecklingen vi ser på Krim för den yngre generationens skull, för på Krim finns ingen yttrandefrihet kvar, säger Serdar Seytapatiev, tandläkare. Bild: Evgeniy Maloletk
  ”Det är nu viktigare än någonsin att sprida sanningen om utvecklingen vi ser på Krim för den yngre generationens skull, för på Krim finns ingen yttrandefrihet kvar, säger Serdar Seytapatiev, tandläkare.
 • Över 1,4 miljoner människor är så kallade IDP:s (Internally Displaced Persons) i Ukraina. Siffran är grundad på de människor som faktiskt registrerats. Enligt officiella siffror från FN har 20 000 personer av dessa flytt från Krim. Bild: Donald Boström
  Över 1,4 miljoner människor är så kallade IDP:s (Internally Displaced Persons) i Ukraina. Siffran är grundad på de människor som faktiskt registrerats. Enligt officiella siffror från FN har 20 000 personer av dessa flytt från Krim.
 • Ela Kolesnikova.
  Ela Kolesnikova.
 • Rostislav Kurochkin.
  Rostislav Kurochkin.
 • Olga Shvarova.
  Olga Shvarova.
 • Sergey Mokrushin.
  Sergey Mokrushin.
 • Serdar Seytapatiev.
  Serdar Seytapatiev.

Därför flydde de från Krim

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också de andra delarna i artikelserien om livet på Krim: Krim efter att ryssarna kom, ”På Krim finns ingen antisemitism” och Vardag på krim

Vill ”sprida sanningen”

Serdar berättar att Krimfrågan har blivit hans mest livsviktiga uppgift. Inte karriärmässigt, men det har blivit en hjärtefråga som nu måste spridas på ett djupare intellektuellt plan än det som existerar i dag. Han förklarar:

– Det är nu viktigare än någonsin att sprida sanningen om utvecklingen vi ser på Krim för den yngre generationens skull, för på Krim finns ingen yttrandefrihet kvar. Det är viktigt att människor som är på, eller återvänder till Krim, får kunskap om den internationella världens värderingar. Då kommer de förstå att Krim under ryskt styre inte är ett bra samhälle. Det är inte bara el-kollaps och vatten-kollaps, det är en intellektuell kollaps. Folket är på väg att bli för begränsade i tankesättet för att gå vidare och förstå bättre.

När vi frågar om Serdar om han vill tillägga något som han tycker vi borde veta, svarar han:

– Jag tycker inte att världen ska glömma detta. Ett annat land, på tjugoförsta århundradet, har tagit Krim, brutit mot internationella lagar och regler och ingen stoppade dem. Visst, i dag är det Krim, i morgon kan de vara ett annat land. Det är krig i Europa, och det började på Krim.

”Brott mot internationella lagar”

Dagens ETC bad Ela Kolesnikova, forskare och författare, och tidigare professor på Moscow State Institute of International Relations, att beskriva hur hon ser på Putins annektering av Krim och kriget i östra Ukraina. Ela Kolesnikova, avgick i protest för att kollegan Andrei Zubov avskedades från Moskvas statliga institut för internationella relationer, för att han skrivit en anti-krigs artikel.

Varför är du mot den ryska annekteringen av Krim?

– Jag är emot den ryska annekteringen av Krim, eftersom det är ett klart brott mot internationella lagar. Ryssland inte bara har invaderat Ukraina, en suverän stats territorium, Ryssland har också skapat ett extremt farligt prejudikat. Rysslands agerande på halvön måste fördömas utan reservationer.

Hur stor är oppositionen mot Rysslands annektering av Krim?

– Det är svårt att säga hur mycket det är i procent, men det är en mycket tunt segment av befolkningen som är emot.

Är Krim bara en del av det stora spelet, eller Putins övergripande strategi?

– Moskva anser att Ukraina tillhör deras inflytandezon. För Putin var segern på Majdan ett stort geopolitiskt nederlag. Så det huvudsakliga syftet med ryska annekteringen av Krim är att neutralisera situationen efter Majdan, och att hålla Ukraina under Moskva.

Vad kommer bli Putins nästa drag?

– Jag tror inte att Putin kommer att göra några plötsliga rörelser inom en överskådlig framtid. Han kommer att hålla en sorts permanent fryst konflikt i östra Ukraina.

Olga Shvarova är född och uppväxt i Moskva men arbetar i dag som konsult på ett av Oxford Universitetets företag, och motsätter sig starkt Rysslands annektering.

– Resultatet av gallupundersökningen som genomfördes i april 2014 visade att 82,8 procent av befolkningen på Krimhalvön anser att annekteringen återspeglar folkets vilja.

Olga berättar att en liknande undersökning gjordes i februari 2015. En av frågorna som ställdes var ”Stöder du Rysslands annektering av Krim?”.

82 procent av de tillfrågade svarade då ”ja, absolut” medan elva procent svarade ”ja, för det mesta”. Samma år i mars svarade 89 procent av den ryska befolkningen att de ansåg att Krim inte bör återges till Ukraina i utbyte mot ett slut på USA och EU:s ekonomiska sanktioner.

– Jag är emot den ryska annekteringen av Krim trots att den är i enlighet med folkmajoritetens vilja av det enkla skälet att den bryter mot lagen, säger Olga Shvarova.

I år betalade Moskva 75 procent av Krimregeringens budget. Ett erkännande till folket som visar på att Putin är den starka presidenten. Att han upprätthåller nationens intressen och att han bryr sig om det ryska folket på djupet. Detta medan akademiker anser att de bor i en auktoritär stat med en tsar vid rodret som är kapabel att bryta mot internationella lagar för att demonstrera det internationella samfundets maktlöshet.