Hoppa till innehållet

Utrikes

Därför är 90 procent av alla adopterade i Japan vuxna män

Japans tidigare premiärminister Nobusuke Sato (i mitten) blev adopterad av en morbror i unga år för att släktnamnet Kishi skulle öppna fler dörrar i maktens korridorer.
Japans tidigare premiärminister Nobusuke Sato (i mitten) blev adopterad av en morbror i unga år för att släktnamnet Kishi skulle öppna fler dörrar i maktens korridorer. Bild: Bild: Ray Howard/AP/TT

Dagens ETC.

Kärlek räcker inte för ett äktenskap. Det måste till något mer. Så förklarar den japanska sociologen Mariko Fujiwara det faktum att 90 procent av alla adopterade i Japan är män i 30-årsåldern. Fenomenet kallas ”mukoyoshi” och placerar sig precis i mitten mellan det utvecklade, högteknologiska Japan och den konservativa synen på familjen.

Japan har världens näst högsta adoptionsprocent med över 80 000 adoptioner årligen. Men det är inte barn i behov av familjeplacering som adopteras, utan högpresterande, lovande, unga män som tas in av andra familjer eller företag för att föra namnet vidare. Flickor adopteras i stort sett inte alls. Traditionen, som har tusenåriga anor, har fått ett uppsving i det moderna Japan, konstaterar sociologen Mariko Fujiwara.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00