Utrikes.

2020-03-10 09:00
Puffetikett
Dagens ETC

Coronaviruset slår allt hårdare mot samhället – hela Italien i karantän

Hela Italien i karantän, förbud mot stora sammankomster i både Tyskland och Frankrike. Och i Storbritannien förbereder sig hjälporganisationer på insatser för fattiga barn.

Coronaviruset påverkar samhället i allt högre grad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under måndagen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att hela landet sätts i karantän. Det innebär att 60 miljoner människor berörs, och bland annat ska planerade bröllop och begravningar skjutas upp. Resor tillåts endast för ”brådskande, verifierade arbetssituationer och nödsituationer”.

– Jag undertecknar ett dekret som kan beskrivas med orden "jag stannar hemma". Vi ska inte längre ha en röd zon – hela Italien är en skyddad zon, sade premiärministern under en presskonferens på måndagskvällen.

Många smittade i Italien

Igår, måndag, hade runt 7 500 fall rapporterats i Italien, och över 350 personer har dött av viruset. Även i många andra länder fortsätter antalet drabbade att öka.

I Frankrike rapporterades drygt 500 nya fall bara under helgen enligt WHO, och ytterligare ett hundratal igår. Nu är över 1 100 personer smittade i landet. Under en presskonferens i söndags kväll meddelade Frankrikes hälsominister Olivier Véran att det därför inte får hållas några evenemang eller sammankomster där med än tusen personer deltar, skriver The Local. I fredags togs också beslutet att hålla ­skolor och universitet stängda i de värst drabbade departementen, Oise och Haut-Rhin. I landets övriga 99 departement är skolorna dock öppna än så länge.

Stödpaket i Tyskland

Också i Tyskland närmar sig antalet fall tusen. Landet följer nu efter Frankrike – och meddelar att evenemang där fler än tusen personer deltar inte får hållas.

– Jag är medveten om att det här kommer få konsekvenser för medborgare och arrangörer. De närmsta dagarna ska vi prata om hur vi kan hantera de ekonomiska konsekvenserna. Men klart är: folkhälsan är viktigast, skriver hälsominister Jens Spahn på Twitter.

Den tyska regeringen meddelade senare under söndagskvällen att den har nått en överenskommelse om ett stort stödpaket, enligt nyhetsbyrån AFP. Bland annat ska anställda som tvingas vara hemma kompenseras, eller de som på annat sätt förlorar arbetsinkomster. Regeringen lovar också att komma med förslag på hur de företag som drabbas värst ska kunna ersättas.

Barn kan få gå hungriga

Andra länder förbereder sig också på att läget ska förvärras. I Storbritannien varnar organisationen Feeding Britain för att många barn kan tvingas gå hungriga om skolorna stängs, och menar att de i så fall måste vara redo att utföra insatser för de barn som lever under fattiga förhållanden.

– För många familjer är skolan enda sättet att bota hunger, säger Andrew Forsey, nationell chef för Feeding Britain, till The Guardian.

Än så länge är antalet smittade i Storbritannien dock knappt uppe i 300, men samtidigt har antalet nya fall ökat de senaste dagarna.

Corona i Sverige

I Sverige finns än så länge inga nationella beslut om att hålla till exempel skolor stängda, eller förbud mot större sammankomster.

Utrikesdepartementet ­avråder dock från resor till Kina, Iran, delar av Sydkorea och de norra delarna av Italien.

Drygt 200 personer har bekräftats smittade i Sverige, inget dödsfall har än så länge rapporterats.