USA.

2016-02-10 15:00
 • Selfietime, kanske med USA:s nästa president. Hillary stannar till efter tv-debatten för att heja på volontärer i Durham, New Hampshire. Bild: Helena Gustavsson
  Selfietime, kanske med USA:s nästa president. Hillary stannar till efter tv-debatten för att heja på volontärer i Durham, New Hampshire.
 • När Hillary Clinton möter några hundra volontärer i Manchester, New Hampshire, har hon med sig en hel liten armé av politiskt engagerade kvinnor som stöder henne. Bild: Helena Gustavsson
  När Hillary Clinton möter några hundra volontärer i Manchester, New Hampshire, har hon med sig en hel liten armé av politiskt engagerade kvinnor som stöder henne.
 • Kamerorna tar aldrig slut men Hillary Clintons leende verkar fastna på varje bild. Bild: Helena Gustavsson
  Kamerorna tar aldrig slut men Hillary Clintons leende verkar fastna på varje bild.
 • Snöstormen stoppar dem inte. Det är dags för Arkansas Travelers att ge sig ut för att värva röster åt Hillary Clinton. Bild: Helena Gustavsson
  Snöstormen stoppar dem inte. Det är dags för Arkansas Travelers att ge sig ut för att värva röster åt Hillary Clinton.
 • Highschool-läraren Creig Lessiur har redan förtidsröstat men pratar gärna lite om valet. “Det är en unik upplevelse att bo i New Hampshire eftersom alla kandidater kommer hit.” Bild: Helena Gustavsson
  Highschool-läraren Creig Lessiur har redan förtidsröstat men pratar gärna lite om valet. “Det är en unik upplevelse att bo i New Hampshire eftersom alla kandidater kommer hit.”
 • Ovädret till trots, Leah Garrett och Mosie Boyd letar efter nästa hus på den snöfuktiga kartan. Bild: Helena Gustavsson
  Ovädret till trots, Leah Garrett och Mosie Boyd letar efter nästa hus på den snöfuktiga kartan.

Clintons dörrknackare

Kampen mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton kan bli stenhård och det gäller att få väljarna att lämna soffan. Tusentals volontärer kan spela en avgörande roll. Dagens ETC följde Hillary Clintons dörrknackare i New Hampshire genom en snöstorm och ett överraskningsbesök av Hillary Clinton själv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Dagens dörrknackningrunda hade kunnat sluta i katastrof innan den ens börjat. Snön började vräka ner över New Hampshire någon gång under natten och väglaget har förvandlats från prickfritt till riktigt uselt. Flingorna yr mot vindrutan och den vita minibussen får en ordentlig sladd i det spåriga underlaget. Hjulen rätar dock upp sig till slut och färden kan fortsätta mot North Hampton, ett litet samhälle tio minuter från Atlantkusten. Dagens dörrknackningsrunda för att jaga röster åt Hillary Clinton kommer att kräva en hel del pulsande uppför oskottade farstubroar och garageuppfarter.

De åtta personerna i minibussen tillhör gruppen Arkansas Travelers. Gruppen startade redan 1992 för att stödja Bill Clintons presidentkampanj och nu reser medlemmarna runt för att försöka övertyga amerikanerna att välja sin första kvinnliga president någonsin. Över 80 personer av gruppens sammanlagt 400 medlemmar, i åldern 19-81, har tagit sig från Arkansas till New Hampshire, en flygresa på drygt fem timmar. Det är inte vilka volontärer som helst – större delen av gruppen är personliga vänner till Hillary och Bill Clinton. Ett gift par i 80-årsåldern var till och med värdar för paret Clintons bröllopsfest 1975.

Kvällen innan snöovädret hölls en direktsänd tv-debatt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders från Durham, New Hampshire. Tillsammans med ett 50-tal andra volontärer hade Arkansas Travelers samlats på ett värdshus i närheten av universitetet där debatten hölls för att följa tv-sändningen och umgås. Det applåderas högljutt när Hillary Clinton slår tillbaka mot Bernie Sanders ifrågasättande om hon verkligen är en progressiv kandidat.

Dyker upp på värdshuset

Strax efter att debatten avslutats får vi veta att delstatsguvernören Maggie Hassan troligen ska komma förbi värdshuset och säga några ord. Maggie Hassan dyker mycket riktigt upp en halvtimme senare men det ska visa sig att hon inte är huvudnumret – i släptåg har hon nämligen Hillary Clinton själv. Från den tillfälliga lilla scenen intygar den före detta utrikesministern och senatorn hur viktiga engagerade volontärer är för hennes kampanj.

– Nu gäller det att vi kämpar ända till på tisdag! skanderar hon och ger sig sedan ut på en handskaknings- och fotorunda bland åhörarna. Ett antal secret service-agenter håller uppsikt över rummet och ser till att trycket inte blir för stort runt Hillary Clinton.

Leah Garrett, till vardags småföretagare i Fayetteville, lyckas ta sig fram till Clinton och kommer tillbaka med en selfie.

– Det känns viktigt att se henne i verkligheten, säger hon.

Hon hade gärna följt med även på Arkansas Travelers nästa inplanerade resa, till Tennessee, men det kommer hon inte att ha råd med.

– En del tror att kampanjen betalar oss för att åka hit men så är det inte. Vi samlar själva pengar och tvingas vara borta från jobbet.

Läs vidare på nästa sida: ”Den smarta i familjen Clinton”

100 000 volontärer runt om i USA

Hundratusentals volontärer kommer att engagera sig under årets amerikanska primärval. De flesta är lokala men en del reser många mil för att delta.

Hillary Clinton har 10 000 volontärer bara i New Hampshire och över 100 000 nationellt. En del knackar dörr, andra jagar väljare på telefon.

Varje delstat är värda ett visst antal delegater, beroende på folkmängd. Olika delstater har olika sätt att avgöra primärvalet men i regel så delas delegaterna ut proportionellt efter antalet röster.