Utrikes.

2019-06-11 09:15
Cecilia Malmström, en av de högst ansvariga.  Bild: Erik Nylander/TT
Cecilia Malmström, en av de högst ansvariga.
Puffetikett
Dagens ETC

Cecilia Malmström (L) bland de anklagade EU-topparna

I anmälan anklagas de högst ansvariga EU-topparna samt statsråd och regeringschefer i medlemsländerna. En del av anmälan gäller EU:s beslut att ersätta den italienska operationen Mare Nostrum med den EU-koordinerade Operation Triton, som inte hade samma räckvidd eller ens mandat till sök- och räddningsaktioner.

Anmälan gäller ”Brott mot mänskligheten” enligt artikel 7 i Romstadgan – ICC:s grunddokument. EU-topparna anklagas för att medvetet ha ”triggat ett angrepp på civilbefolkning” och därmed vara att betraktas som ”medbrottslingar” till att dödsfallen ökad från 2 dödsfall för varje 1 000 resor över Medelhavet – till 60 av 1 000.

Cecilia Malmström (L) var – när övergången genomfördes –  EU:s kommissionär för inrikes frågor och därmed högst ansvarig. Dagens ETC kontaktade Cecilia Malmström för att ge henne möjlighet att bemöta anklagelserna. Hon var på resande fot och sade att hon inte kunna ställa upp på en intervju. Däremot bifogade hon en skriftlig kommentar som följer i sin helhet:

”Koordinering av sök- och räddningsaktioner är reglerat i internationell lag, och ligger under nationella myndigheters ansvar. Kommissionen kan stötta nationella insatser, med medlemsländernas godkännande, men kan inte ersätta dem.

Mare Nostrum var ett italienskt initiativ. Alla beslut runt dess fortlevnad och storlek var upp till den dåvarande italienska regeringen.

När detta begav sig var jag tydlig: Frontex skulle kunna bistå Italiens räddningsinsatser, men att Frontex inte hade medel eller kompetens att ersätta Mare Nostrum.

Vid upprepade tillfällen vädjade jag till medlemsländerna att visa solidaritet och hjälpa till i räddningsaktionerna på medel­havet. Jag lyfte lika ofta behovet av säkra och legala vägar in i EU. Allt detta framgår om man följer de referenser som finns knutna till mitt namn i den upprättade anmälan.”


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Följdfrågor utan svar

Dagens ETC skulle vilja ställa följdfrågor som:

• Om sök- och räddnings­aktionerna enbart ligger under de nationella myndigheternas ansvar – hur kommer det sig att Frontex senare kunde lägga till det i sitt uppdrag?

• Fanns verkligen varken medel eller kompetens för Frontex att patrullera närmare Libyen?

• EU-kommissionens ordförande kallar övergången till Operation Triton ”ett misstag”. Är din mening inget ansvar alls tillkommer EU-kommissionen?

Dagens ETC har bett Cecilia Malmström om en uppföljande intervju.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter