Hoppa till innehållet

Hälsa

”Cannabis håller inte som läkemedel”

Medicinskt användande av cannabis eller preparat som innehåller  den aktiva substansen THC är legaliserat i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Israel, Finland samt flera delstater i USA.
Medicinskt användande av cannabis eller preparat som innehåller den aktiva substansen THC är legaliserat i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Israel, Finland samt flera delstater i USA. Bild: Bild: Jeff Chiu/AP

Dagens ETC

Allt fler länder legaliserar medicinskt bruk av cannabis för sjukdomar som epilepsi och muskelsjukdomen MS. Nu visar en amerikansk granskning att forskningen kring det medicinska bruket är bristfällig. – Cannabis håller inte de kriterier som Läkemedelsverket ställer på ett renodlat effektivt läkemedel, säger Fred Nyberg vid Uppsala universitet.

Allt fler länder och delstater i USA legaliserar medicinsk marijuana. Och nu har de medicinska bieffekterna kommit upp på bordet. I en artikel i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift JAMA redogör ett internationellt forskarlag för en systematisk granskning av 79 studier om medicinska effekter av ämnen från cannabis.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln