Hälsa.

2015-07-09 10:00
Medicinskt användande av cannabis eller preparat som innehåller  den aktiva substansen THC är legaliserat i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Israel, Finland samt flera delstater i USA. Bild: Jeff Chiu/AP
Medicinskt användande av cannabis eller preparat som innehåller den aktiva substansen THC är legaliserat i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Israel, Finland samt flera delstater i USA.

”Cannabis håller inte som läkemedel”

Allt fler länder legaliserar medicinskt bruk av cannabis för sjukdomar som epilepsi och muskelsjukdomen MS. Nu visar en amerikansk granskning att forskningen kring det medicinska bruket är bristfällig.
– Cannabis håller inte de kriterier som Läkemedelsverket ställer på ett renodlat effektivt läkemedel, säger Fred Nyberg vid Uppsala universitet.

Allt fler länder och delstater i USA legaliserar medicinsk marijuana. Och nu har de medicinska bieffekterna kommit upp på bordet. I en artikel i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift JAMA redogör ett internationellt forskarlag för en systematisk granskning av 79 studier om medicinska effekter av ämnen från cannabis.

– De effekter som har märkts av är till exempel att alkoholkonsumtionen inte har minskat vilket många förespråkare trodde samt att antalet trafikolyckor med dödlig utgång där spår av marijuana hittats har ökat, säger Fred Nyberg som forskar på läkemedel för behandling av smärta och beroende av cannabis vid Uppsala universitet.

Skatteintäkt främsta drivkrafften

Fred Nyberg menar att de ekonomiska fördelarna är den främsta drivkraften. I den amerikanska delstaten Colorado är marijuana helt legaliserat sedan 2014, och där nämns skatteintäkter samt nya jobb som några av flera fördelar legaliseringen har burit med sig.

– Skattepengar som kommit in tack vare legaliseringen måste sedan investeras i till exempel skolor, eftersom många barn lider av hälsoproblem på grund av att de får i sig marijuana i alltför tidig ålder. Drogen säljs också inblandad i mat och godis.

Skadeeffekterna finns kvar

Utöver detta pekar Fred Nyberg ut skadeeffekterna medicinsk marijuana innebär. En grupp patienter som vanligtvis får marijuana receptbelagd är personer med muskelsjukdomen MS.

– Även om marijuana är smärtlindrande för den här gruppen patienter bidrar bruket till andra skadeeffekter, som försämrat minne och kognition. Därför håller sig USA fortfarande restriktiva i lagstiftningen på federal nivå. Som läkemedel håller cannabis inte de kriterier som Läkemedelsverket ställer på ett renodlat effektivt läkemedel.

När tror du den här diskussionen kommer till Sverige?

– Den här diskussionen är redan stark i Sverige på vissa håll. Man skulle kunna tänka sig att det jobbas med de här frågorna i mindre rörelser, men de har inte fått så mycket gehör hittills.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Medicinsk cannabis

• Medicinskt användande av cannabis eller preparat som innehåller den aktiva substansen THC är legaliserat i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Israel, Finland samt flera delstater i USA.