Utrikes.

2020-05-20 12:39
De stora samlingarna under valkampanjen har kritiserats av WHO.  Bild: Berthier Mugiraneza/AP/TT
De stora samlingarna under valkampanjen har kritiserats av WHO.
Puffetikett
Dagens ETC

Burundi trotsar pandemin – miljoner röstar i ett val som bedöms vara riggat

I dag går befolkningen i Burundi till val. Landet som har elva miljoner invånare hade i början av veckan bara rapporterat 42 fall och en avliden i covid-19, men hade samtidigt bara utfört drygt 500 tester. De flesta experter tror att situationen är betydligt värre än vad statistiken visar. Dessutom tyder allt på att valet är riggat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Presidenten Pierre Nkurunziza befäste sin makt 2015 i ett val som av alla oberoende observatörer bedömdes som uppgjort på förhand. Oroligheter uppstod efter valet och Nkurunziza och trupper trogna honom slog ned all opposition och landet befann sig under lång tid på randen till ett inbördeskrig.

Nkurunziza sitter nu en tredje mandatperiod trots att landets konstitution tillåter två. Istället för att kandidera själv denna gång för han fram en egen kandidat, den pensionerade generalen Evariste Ndayishimiye. För sig själv har Nkurunziza instiftat titeln ”högste ledare” i all framtid, en lön för det arbetet, plus en fallskärm på 50 miljoner kronor.

FN kastas ut

Både Ndayishimiye och hans främste konkurrent Agathon Rwasa har under de senaste veckorna inbjudit till stora valmöten med många deltagare som uppges ha fått betalt för sin medverkan. Men när mötena av smittskyddsskäl kritiserades av FN-organet WHO, blev regimens svar att WHO:s personal i landet sparkades ut, anklagade för att ha ”blandat sig i valprocessen”.

Samma sak hände med FN:s kommission för mänskliga rättigheter när man ville undersöka utomrättsliga avrättningar i landet.

Rwasa har anklagats för att sprida oro och en rad ledande medlemmar ur hans parti har arresterats under de senaste veckorna. Många bedömare är oroliga för att valresultatet kommer att leda till demonstrationer och protester och om Nkurunzizas kandidat inte vinner är det möjligt att landets nationella polis och militären träder in.

Slutat utföra tester

När det gäller coronaspridningen i Burundi är det ingen som vet hur allvarlig situationen är. Praktiskt taget alla utländska och oberoende medier har antingen tvingats lämna landet eller är tätt övervakade och censurerade.

Provtagningen av misstänkta fall har också upphört sedan sex anställda vid Burundis hälsovårdsinstitut, som sköter testningen, konstaterats bära på smittan själva. Efter det har inga nya tester utförts.

Situationen i Burundi

Krisen i Burundi började våren 2015 då landets president Pierre Nkurunziza beslöt sig för att i strid mot landets konstitution kandidera för en tredje period som president.

Ett misslyckat kuppförsök, det är fortfarande oklart om presidenten och hans parti själva var inblandade, skapade ökade spänningar i landet och nära 400 000 människor har flytt till framför allt grannländerna Tanzania och Rwanda.

Burundi skakades av ett ­mycket blodigt inbördeskrig som pågick i olika faser fram till 2004. Nära en halv miljon människor dog under kriget. ­ Precis som sitt grannland Rwanda består befolkningen i Burundi av en majoritet hutus och en minoritet tutsis. President Nkurunziza är hutu och ledde den starkaste rebellrörelsen under krigen.

Rwanda som i dag styrs av en tutsidominerad regim, befarar att att nytt folkmord – liknande det som Rwanda drabbades av 1994 – skulle kunna inträffa i Burundi.