Utrikes.

2019-01-03 18:45
Jair Bolsonaro. Bild: Eraldo Peres/AP/TT
Jair Bolsonaro.
Puffetikett
Dagens ETC

Bolsonaro utdelar slag mot Brasiliens ursprungsbefolkning

Landets nye president vill tvångsintegrera ursrpungsbefolkningen – nu höjs röster för att våldet mot dem riskerar att öka.

Det tog inte mer än några timmar från att Brasiliens nye president Jair Bolsonaro svors in på posten till att han utdelade det första slaget mot landets minoriteter. Detta genom att överföra kontroll och administration av ursprungsbefolkningars områden till jordbruksdepartementet, som kontrolleras av jordbrukslobbyn.

– Avskogningen och våldet mot ursprungsbefolkningen kommer att öka, säger Dinaman Tuxá, koordinator för ursprungsbefolkningarnas egen sammanslutning APIB, till The Guardian.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Jair Bolsonaros beslut kom i form av en exekutiv order, vilket betyder att den måste ratifieras av kongressen inom 120 dagar för att inte löpa ut. Det innebär också att den nya regeringen får långtgående befogenheter över ideella organisationer som verkar i landet.

Den nye presidenten har länge kritiserat ideella organisationer för att "lägga näsan i blöt” i interna, brasilianska affärer och försvarade på onsdagen sitt beslut via Twitter:

"Mer än 15 procent av nationellt territorium är vikt åt ursprungsbefolkningar. Mindre än en miljon människor bor i dessa områden, isolerade från Brasilien, exploaterade och manipulerade av ideella organisationer. Tillsammans kommer vi att integrera dessa medborgare."

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter