USA.

2016-02-11 14:00
Bernie Sanders lovar ett sjukvårdssystem av skandinavisk modell kallat ”single-payer-system” där alla har rätt till det statliga systemet och där det inte är nödvändigt att teckna privata sjukförsäkringar. Bild: John Minchillo/AP/TT
Bernie Sanders lovar ett sjukvårdssystem av skandinavisk modell kallat ”single-payer-system” där alla har rätt till det statliga systemet och där det inte är nödvändigt att teckna privata sjukförsäkringar.

Bernie Sanders ser Sverige som förebild

Bernie Sanders slog knockout på Hillary Clinton i primärvalet i New Hampshire. Vad är det han lovar att göra egentligen?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Sjukvårdsreform

Vill ha ett sjukvårdssystem av skandinavisk modell kallat ”single-payer-system” där alla har rätt till det statliga systemet och där det inte är nödvändigt att teckna privata sjukförsäkringar. Finansieringen ska ske genom en del höjda skatter, bland annat fastighetsskatt för höginkomsttagare. Hillary Clinton vill istället bygga vidare på Obamacare vilket Sanders inte tycker är en nog långtgående reform.

Tuffa tag mot Wall Street

l Bernie Sanders vill införa en ny version av bankdelningslagen Glass-Steagall som tidigare förbjöd affärsbanker att ägna sig åt investmentbanking. Lagstiftningen upphävdes 1999 av Bill Clinton. Bernie Sanders hävdar att Glass-Steagall hade räddat USA undan finanskrisen 2008, men Hillary Clinton håller inte med. Sanders vill också bryta upp stora banker som ses som ”too big to fail” (exempelvis Goldman Sachs och JP Morgan) i mindre delar.

Minimilön

Vill höja minimilönen nationellt till 15 dollar i timmen inom de närmaste åren. Dagens minimilön är 7,25 dollar. Kritiker menar att det skulle kosta jobb men Bernie Sanders pekar på städer som redan gjort höjningen med framgång.

Handelsavtalet TTP

Bernie Sanders säger nej till handelsavtalet med Stillahavsområdet, Trans-Pacific Partnership (TPP), eftersom det är “orättvist” och skulle komma att flytta ­amerikanska jobb utomlands.

Vapeninnehav

Här får Bernie Sanders en del kritik eftersom han som senator inte ansetts ha stöttat en hårdare vapenlagstiftning. Detta beror till stor del på att han representerar den vapen- och jägartäta delstaten Vermont. I januari kom ett förtydligande om att han kommer att stödja ett nytt lagförslag.

Utrikespolitik

Det område där Bernie Sanders kritiseras mest för att sakna erfarenhet, inte minst i jämförelse med tidigare utrikesminister Hillary Clinton. Bernie Sanders har väldigt lite konkret att komma med men överlag har en mer duvlik framtoning jämfört med höken Hillary Clinton. Vill att andra muslimska länder ska skicka soldater till Syrien för att kämpa mot Daesh. Han vill också ytterligare förbättra relationen med Iran på sikt.

Kampanjfinanser

Vill reglera finansieringen av politiska kampanjer genom att bland annat förbjuda så kallade Super PAC:s.

Miljöfrågor

Säger nej till pipelinen Keyston, vilket också Hillary Clinton gör. Bernie Sanders är dock den enda kandidat som helt vill förbjuda frackning.

Utbildningsreform

Vill att offentligägda college ska vara gratis – precis som i föredömet Sverige. Satsningen, till en kostnad av 70 miljarder dollar per år, ska finansieras genom en ny skatt på finansiell handel. Vill också göra studielån förmån­ligare.

Bernie Sanders

Född 1941 i New York.

Borgmästare i Burlington, Vermont 1981-89.

Ledamot i representanthuset 1991–2007, och senator från 2008.

Kallar sig demokratisk socialist men han har också kallat sig bara socialist. Socialdemokrat är den bästa jämförelsen i Sverige.

Slog Hillary Clinton i tisdag­ens primärval i New Hampshire, men förlorade med knapp marginal i Iowa.