USA.

2016-02-09 14:00
  • Hillary Clinton och Bernie Sanders. Bild: David Goldman/AP
    Hillary Clinton och Bernie Sanders.
  • Sage Sampson, Andrea Vocos och Lauren Irwin registrerade väljare på festen i Bernie Sanders födelsestadsdel Brooklyn. Bild: Jonas Cullberg
    Sage Sampson, Andrea Vocos och Lauren Irwin registrerade väljare på festen i Bernie Sanders födelsestadsdel Brooklyn.
  • Rapgruppen Hand Job Academy var ett av flera band som ställde upp och spelade gratis för att samla in pengar till Bernie Sanders kampanj. Bild: Jonas Cullberg
    Rapgruppen Hand Job Academy var ett av flera band som ställde upp och spelade gratis för att samla in pengar till Bernie Sanders kampanj.

Bernie Sanders segertippad i dagens val

74-årige Bernie Sanders har blivit de ungas favorit i striden om att bli Demokraternas presidentkandidat. I dagens primärval i New Hampshire är han segertippad mot Hillary Clinton.

Det kandidatrace som skulle ha blivit en enkel match för Clinton har utvecklats till en allt jämnare kamp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Enkät: Varför stödjer du Bernie Sanders?

En sen och kylig vinterkväll i norra Brooklyn har runt 500 New York-bor samlats på konsertlokalen House of Yes för att titta på band, dricka öl och samla pengar till Bernie Sanders presidentkampanj. Bakom ett bord står 24-åriga Andrea Vocos, med en knapp med texten ”Talk Bernie to me” på koftan, och registrerar väljare och volontärer.

– Jag är trött på status quo. Jag är trött på att vi lever i världens rikaste land, men att folk inte har tillräckligt att äta. Jag är trött på att leva i ett land där min 64-åriga mamma som just blivit arbetslös behöver förlita sig på krympande socialbidrag, och att jag inte kan hjälpa henne eftersom jag har tusentals dollar i studieskulder. Att Bernie Sanders vågar utmana Wall Street med att beskatta spekulation för att finansiera fri högre utbildning tilltalar mig väldigt starkt, säger Andrea Vocos över larmet från den kvinnliga raptrion Hand Job Academy som spelar i rummet intill.

Inte sedan Barack Obama 2008 har någon amerikansk politiker lyckats skapa en så populär gräsrotskampanj bland unga väljare. I det viktiga första nomineringsvalet i Iowa den första februari tog den trumpna Vermont-senatorn 84 procent av väljarna under 30 år, medan rivalen Hillary Clinton fick nöja sig med 14 procent. Clinton dominerade i stället bland väljare i medelålder och pensionärer och vann en knapp seger i delstaten.

Varför gillar de unga väljarna Bernie Sanders? Författaren Peggy Noonan, republikan, tidigare talskrivare åt Ronald Reagan och långt i från någon Bernie Sanders-supporter, skriver i en kolumn i Wall Street Journal att förklaringen finns i att finanskraschen 2008 krossade en ung generations tro på kapitalismen. Många som var del i den radikala Occupy Wall Street-rörelsen som följde på kraschen är i dag engagerade för Bernie Sanders.

– Bernie fokuserar mycket på frågor som påverkar och engagerar unga människor, som orättvisa inkomster, universitetsavgifter och rasdiskriminering. Han har också ett ärligt tonläge, säger Andrea Vocos.

S-ordet

En ny generation är inte lika rädd för den i USA traditionellt sett mycket impopulära etiketten ”socialist”. Enligt en Gallup-undersökning från i höstas sa 69 procent av väljarna under 30 att de kunde tänka sig att rösta på en ”demokratisk socialist”, de ord som Bernie Sanders använder för att beskriva sig själv. Det är ett dramatiskt skifte. Befolkningen som helhet är dock desto mer skeptisk: 50 procent skulle inte överväga att rösta på någon som kallar sig socialist vilket inte bådar gott för Bernie Sanders möjlighet att vinna ett eventuellt presidentval.

En annan förklaring till framgången bland unga, som lyftes fram av Barack Obamas tidigare kampanjchef David Axelrod i en intervju med CNN efter valet i Iowa, är att Hillary Clintons kampanj handlar mycket om henne som person: hur valbar, tuff och erfaren hon är. Bernie Sanders talar däremot sällan om sig själv i sina tal, utan fokuserar på att ”ta tillbaka USA från miljardärerna”. Det är lättare att inspirera människor, och framförallt unga, med ett upplyftande och tydligt tema än med en meritförteckning, menade David Axelrod.

I ledningen

I opinionsmätningarna inför det viktiga primärvalet i New Hampshire i dag leder Bernie Sanders kraftigt över Hillary Clinton. Men han lär få det tuffare framåt och Hillary Clinton är fortfarande favorit till nomineringen. Både Iowa och New Hampshire, där Bernie Sanders är framgångsrik, är delstater med klart övervägande vit befolkning, och Hillary Clinton är betydligt starkare bland afroamerikanska och latinamerikanska väljare. Ett eldprov för Bernie Sanders blir de kommande primärvalen senare i februari i Nevada och South Carolina, som har större minoritetsbefolkningar.

– Det handlar om att få ut hans namn, att fler känner till vad han står för, säger Sage Sampson, 24, som är volontär för Bernie Sanders kampanj.

– Hillary Clinton har tagit emot donationer från fängelseindustrin, som haft en väldigt negativ effekt på den afroamerikanska befolkningen, medan Bernie Sanders har en bakgrund inom medborgarrättsrörelsen.

Oavsett hur det går för Bernie Sanders har han knuffat Demokraterna och Hillary Clinton vänsterut. I fredagens tv-debatt i New Hampshire mellan de båda kandidaterna hettade det till ordentligt i frågor om vem som är mest progressiv och huruvida Hillary Clintons politik påverkas av stöd från storfinansen. Det hade tidigare varit otänkbart i ett parti som de senaste decennierna sökt sig bort från vänsterstämpeln.

Läs vidare på nästa sida: Bernie mot Hillary