Belgare är kända för sina pommes frites, som gärna äts med en rejäl klick majonäs. Men sedan landet stängdes ned för att hindra spridningen av coronaviruset har potatisbranschen drabbats hårt. Både restauranger och andra platser där belgarna i vanliga fall hade festat på pommes, som vår- och sommarfestivaler, har stängts och ställts in och exporterna har minskat.
Nu har potatisodlarna 750 000 ton potatis – främst fryst – som ligger i diverse lager, rapporterar BBC, och platsen börjar ta slut. För att lösa problemet föreslår potatisodlarfacket Belgapoms generaldirektör Romain Cools att belgarna drar sitt strå till stacken genom att äta dubbelt så mycket pommes frites.
– Vi arbetar med livsmedelsaffärerna för att se om vi kan lansera en kampanj som ber belgare att hjälpa potatissektorn genom att äta pommes frites – speciellt frysta pommes frites – två gånger i veckan, i stället för en gång, under coronakrisen. Vi försöker undvika matsvinn, varje potatis är en förlust, säger Cools till CNBC.
Syftet är att tömma potatisfrysarna för att på så sätt göra plats för den potatisen som inte ännu har behandlats och riskerar att ruttna. Cools säger också att den hälsomedvetna inte behöver oroa sig.
– Det kommer inte att skada er hälsa om ni struntar i någonting annat som är oljigt, säger han enligt NPR.
Överskott doneras
Belgapom har bett sina medlemmar att plantera mindre potatis till nästa säsong eftersom all potatis inte kommer att användas i normal tid. De har även hittat sätt att göra sig av med det nuvarande överskottet, berättar Romain Cools för CNBC – lite skickas till välgörenhet i landet, annat skickas till Afrika och Centraleuropa, som har brist. Men Cools påpekar att det är en förlustaffär för potatisbönderna, och tillägger att han är orolig för framtiden.
– Det vi upplever nu har aldrig tidigare hänt i Europas potatissektor. Det är en risk som ingen ens hade tänkt på.