Utrikes.

2021-07-22 16:18
Bild: TT/AP/Alexander Zemlianichenko
Puffetikett
Dagens ETC

Belarus största journalistförbund förbjuds av Lukasjenko

Journalistförbundet BAJ har förklarats olagligt av president Aleksandr Lukasjenkos regim. Det är ytterligare ett sätt för Lukasjenko att försvåra pressfriheten i landet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Regimen har gått hårt åt mot journalister den senaste tiden. Flera chefredaktörer har rapporterats gripna och reportar har försvunnit. Och nyhetssajter har släckts ned eftersom de har publicerat ”olagligt innehåll”, enligt landets informationsdepartement. I maj tvingades ett flygplan landa i Belarus för att en journalist och regimkritiker på planet skulle kunna gripas.

Nu har Aleksandr Lukasjenkos regim satt stopp för det största journalistförbundet Belarusian association of journalist (BAJ) i landet, rapporterar EFJ, European Federations oh Journalists. Journalistförbundet har blivit anklagade för att bryta mot föreningslagar och justitieministeriet anklagar organisationen för oegentligheter i samband med hyreskontrakt. Om inte förbundet svarar inom tre dagar blir de upplösta. 

Men de tre dagarna har redan gått. Brevet som BAJ fick under onsdagen är daterat bakåt till den 14 juli.

– Det här är ett bakhåll. Justitieministeriet kräver dokument av BAJ trots att förbundet inte längre har tillgång till sitt kontor. Lukasjenkos regim har organiserat den här situationen i förevändning för att avveckla organisationen.Vi uppmanar internationella samfund att reagera, säger EFJ:s generalsekreterare Ricardo Gutiérrez i ett uttalande.