Utrikes.

2019-08-29 08:50
  • Andrew Wakefield avslöjades som bedragare, men har fått hjälte­status bland vaccinmotståndare i USA. Bild: Charles Rex Arbogast/AP/TT
    Andrew Wakefield avslöjades som bedragare, men har fått hjälte­status bland vaccinmotståndare i USA.
  • Miljöadvokaten Robert F Kennedy Junior har påstått att vacciner orsakar autism – något som inte stöds av vetenskapen.  Bild: Virginia Mayo/AP/TT
    Miljöadvokaten Robert F Kennedy Junior har påstått att vacciner orsakar autism – något som inte stöds av vetenskapen.
Puffetikett
Dagens ETC

Bedrägeriet bakom vaccinskräcken

Han påstod att MPR-vaccinet kunde orsaka autism, skapade global panik och avslöjades som en bedragare.

Nu går den tidigare läkaren Andrew Wakefield i täten för en växande antivaccinrörelse i USA, där han jämförs med Nelson Mandela och Jesus.

Wakefield är inte ensam på barrikaderna, och han var inte först. Han ingår i en längre tradition av vaccinmotstånd och konspirationsnoja.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Läkare kopplar autism till MPR-vaccination.” Rubriken i The Independent den 27 februari 1998 var en larmsignal. En brittisk forskargrupp hade just publicerat en artikel i den prestigefyllda medicinska tidskriften Lancet. Forskarna hade identifierat en ny typ av tarmsjukdom hos barn med autism. Och symptomen på autism hade uppstått strax efter att barnen fått trippelvaccinet MPR – mot mässling, påssjuka och röda hund.

Man kunde inte slå fast ett orsakssamband. Det behövdes mer forskning. Men på en presskonferens drog ändå studiens huvudförfattare – läkaren Andrew Wakefield – betydligt mer långtgående slutsatser. Han trodde att trippelvaccinet kunde överlasta immunförsvaret och framkalla en tarmininflammation – och trigga autism hos vissa barn.

Faran med MPR-vaccinet var så stor att det måste stoppas, menade Wakefield. Istället borde man ge barn enskilda vacciner mot de tre sjukdomarna, med ett års mellanrum.

Studien slog ner som en bomb. Nyheten vevades i medierna och paniken spred sig över världen. Hundratusentals föräldrar vägrade vaccinera sina barn, och andelen som vaccinerades mot mässlingen föll från 90 till 80 procent i Storbritannien. Följden blev att både Storbritannien och Irland drabbades av mässlingutbrott.

Även Sverige påverkades, särskilt efter att Kalla fakta i TV4 gjorde ett program om vaccinskador år 2000. Reportrarna mötte en familj som trodde att deras son fått autism av just MPR-vaccinet. Och man intervjuade Andrew Wakefield, som höll fast vid sin tes.

Men redan då hade hans forskning kritiserats.

Studien byggde bara på tolv barn, som inte var slumpvis utvalda. Andra studier kunde inte heller hitta kopplingen som Wakefield påstod att han hade hittat.

Misstankarna växte, och 2004 kunde den grävande journalisten Brian Deer avslöja att Wakefield fått motsvarande fem miljoner kronor av en advokatfirma som företrädde föräldrar till barn som drabbats av autism. Föräldrarna var övertygade om att det var MPR-vaccinets fel, och de ville stämma till­verkaren.

”Det främsta syftet är att få fram ovedersägliga bevis, som kan övertyga en domstol om att dessa vacciner är farliga”, skrev advokaterna till Wakefield.

Dessutom hade firman rekryterat patienterna till studien. Men inte nog med det. Wakefield hade också lämnat in en patentansökan på ett eget vaccin mot bara mässlingen strax innan publiceringen i Lancet.

Han hade alltså ett ekonomiskt intresse i att MPR-vaccinet hamnade i blåsväder.

Uppgifterna ledde till att Wakefields forskar­kollegor och medförfattare strök sina namn från artikeln, och att Lancet gick ut offentligt och bad om ursäkt.

Men det var inte över än. Det fanns mer att avslöja.

Skyller på häxjakt

Medicinalstyrelsen i Storbritannien satte igång en utredning, samtidigt som Brian Deer grävde vidare. 2010 stod det klart att Wakefield hade gjort sig skyldig till långt värre saker. Att han hade utfört plågsamma och otillåtna ingrepp på barnen, och att han ägnat sig åt rent forskningsfusk.

Deer hade träffat föräldrarna till barnen i studien, och tvärtemot vad Wakefield påstod så hade flera av barnen fått symtom på autism redan innan vaccinationen, medan andra inte ens hade fått diagnosen. Dessutom hade Wakefield manipulerat testresultat och fifflat med data i sina ansträngningar att belägga tarm­problem.

Kort och gott så var studien en bluff, och Wakefield en bedragare. Lancet drog därför tillbaks artikeln, och Wakefield fråntogs sin läkarlegitimation.

Sedan 1998 har också flera stora studier genomförts, baserade på hundratusentals barn. Och ingen av dem har kunnat hitta någon koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Redan 2002 visade en dansk studie på omkring en halv miljon barn att risken för autism var lika stor bland de barn som fått MPR-vaccinet som bland de som inte hade fått det. 2005 kunde japanska forskare konstatera samma sak.

Men bollen var redan i rullning.

Rädslan och motståndet mot MPR-vaccinet växte. Och det var många som försvarade Wakefield. Som trodde på honom. Som menade att han utsattes för en häxjakt. Det var också så han själv såg på det.

Wakefield hävdade att anklagelserna var falska, och att såväl myndigheterna som medierna velat krossa honom. Eller som han beskrev det i tv-kanalen Fox News 2011.

– Det har skett ett bedrägeri, men det är inte jag som gjort mig skyldig till det, utan Brian Deer. Det är ett bedrägeri mot barnen och föräldrarna i det här landet, och mot hela världen.

Hyllas av De Niro

Vid det laget hade Wakefield flytt från Storbritannien och bosatt sig i Texas i USA. Och fått en ny karriär. Först på en kontroversiell autismklinik, sedan som förgrundsfigur inom en växande antivaccinrörelse.

För många föräldrar till påstått vaccin­skadade barn är han en hjälte. En modig forskare som tog upp kampen mot vaccintillverkarna, till ett oerhört högt pris. ”För oss är han Nelson Mandela och Jesus i Krisus i en enda person”, sa JB Handley, medgrundare till antivaccingruppen Generation Rescue, till New York Times.

Till Wakefields anhängare hör också en del kändisar, bland dem skådespelarna Robert De Niro och Jenny McCarthy, som båda har söner med autism.

Wakefield håller tal på protestmöten, deltar i debatter och skriver böcker, och han har regisserat en omdiskuterad dokumentär med titeln ”Vaxxed – from cover up to catastrophe”, som har visats på biografer i USA, och som sprids på nätet. Även för svenska vaccinmotståndare har ”Vaxxed” blivit något man måste se.

Wakefield medverkar också som expert och sanningsvittne i filmen. Han håller fast vid att det finns en koppling mellan vacciner och autism. Och han menar att etablissemanget och läkemedelsbolagen har gjort allt för att dölja sanningen. Inte bara genom att attackera ­honom, utan genom att kontrollera forskningen i största allmänhet.

I dokumentären påstås det att smittskyddsinstitutet och folkhälsomyndigheten i USA låter sig mutas av ”Big Pharma”, att de är i händerna på läkemedelsindustrin, att vaccinerna inte testas och att alla tecken på att de skulle vara skadliga begravs och göms undan. Och likadant är det över hela världen. Konspirationen antas vara global.

En konspirationsteori som kommer väl till pass när studie efter studie motbevisar Wakefields antaganden. Senast i våras slog en ny dansk studie, den största någonsin, fast att det inte finns någon koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Man följde upp 657 000 barn födda mellan 1999 och 2010, och kunde konstatera att autism var lika frekvent bland vaccinerade barn som bland ovaccinerade.

– Vi hoppas att fakta kan minska oron om att vaccin orsakar autism, sa forskaren Anders Hviid till Time.

Möjligen bland några, men Wakefield och hans anhängare låter sig inte luras av vad man anser vara korrumperade forskare som prånglar ut köpta studier.

Fokuserar nu på tillsatser

Enligt Wakefield och andra vaccinationsmotståndare är det inte bara MPR-vaccinet som är skadligt. Numera skjuter man in sig på fler vacciner, och inte minst på tillsatser som formalin och aluminiumsalter. Formalin används för att avdöda eller försvaga virus och bakterier; aluminiumsalter som förstärkare i vacciner med inaktiverade smittämnen, för att irritera immunförsvaret och framkalla en reaktion. Båda ämnena är skadliga i större mängder. Men vacciner innehåller väldigt små och ofarliga mängder, enligt myndigheterna.

Detta är dock lögn, menar vaccinmotståndarna.

I USA har man också fokuserat på det kvicksilverbaserade konserveringsmedlet tiomersal. I Sverige försvann tiomersal från vaccinerna och barnvaccinationsprogrammet redan i början av 1990-talet, av så kallad ”allmän miljöhänsyn”. Mängden som fanns i en spruta var i inte mer än vad man kunde hitta i tre portioner insjöfisk, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det gick att ersätta, och man valde att bannlysa det från barnvaccinerna.

Några år senare ville också de amerikanska myndigheterna minska på kvicksilvret, och även om tiomersal ansågs harmlöst så bad man tillverkarna att ersätta det. Men eftersom det gjordes utanför rampljuset spreds teorier om att tiomersal egentligen var mycket skadligare än vad myndigheterna velat erkänna.

2005 skrev miljöadvokaten Robert F Kennedy Junior, en av sönerna till Bobby Kennedy som mördades 1968, en artikel i tidningarna Rolling Stone och Salon. Enligt honom hade en konspiration bestående av myndigheter och vaccintillverkare tystat ner bevis på att tiomersal kunde orsaka hjärnskador hos barn. Särskilt autism.

Några år senare tvingades tidningarna visserligen dra tillbaks artikeln, efter att man upptäckt flera fel i den. Precis som i fallet med MPR-vaccinet har också flera stora studier visat att det inte finns någon koppling mellan tiomersal och autism.

Men det har inte lugnat vaccinmotståndarna. Dessutom har ännu en teori lanserats på senare år, nämligen att barn numera får så många vacciner att immunförsvaret blir överbelastat, vilket orsakar autism och andra skador. Inte heller den teorin stöds av vetenskapen. Men för Andrew Wakefield och andra vaccinmotståndare beror det förstås på att vetenskapen är korrumperad och styrd av dolda makter.

Motståndet har dödlig historia

Andrew Wakefield har kallats ”vaccinmotståndets fader”. Men det är inte riktigt sant. Visst har han spelat en viktig roll under de senaste 20 åren. Men han var långt ifrån först med att så tvivel kring vaccinerna och orsaka panik.

1973, alltså 25 år innan Wakefield publicerade sin artikel i Lancet, gick en annan ansedd brittisk läkare ut och varnade för ett vaccin. Han hette John Wilson, och då handlade det om DTP-vaccinet, ett kombinationsvaccin mot kikhosta, difteri och stelkramp. Wilson påstod att han funnit bevis på att DTP-vaccinet kunde orsaka hjärnskador på små barn.

Precis som i fallet Wakefield så baserades Wilsons studie på väldigt få barn. Senare visade det sig också att flera av dem var feldiagnosticerade, att funktionsnedsättningarna högst troligt var genetiska, och att vissa av dem aldrig ens hade fått DTP-vaccinet. Men när det blev känt hade rädslan fått fäste. Skadan var skedd.

Andelen barn som vaccinerades mot kikhosta föll brant i Storbritannien, från 80 procent till 30 procent, och några år senare bröt en kikhosteepidemi ut, med många döda.

Trots det, och trots att flera stora studier inte fann något samband mellan DPT-vacciner och hjärnskador, så spreds paniken snart till USA.

1982 visades en dokumentär i amerikansk tv som påstod att riskerna med DTP-vaccinet hade ignorerats eller dolts av myndigheter och läkare. Den triggade föräldrar att starta grupper som krävde att DTP-vaccinet ­stoppades ­omedelbart. Man kampanjade, försökte påverka politiker och andra föräldrar.

Dagens vaccinrädsla är alltså på många sätt en fortsättning på paniken som bröt ut redan på 1970- och 1980-talet. Historien upprepar sig. Men den började inte heller då, utan långt tidigare. Faktiskt nästan 200 år tidigare. För vaccinmotståndet, och konspirationsteorierna, är i princip lika gamla som vaccinet i sig.

Inne i maktens centrum

Även den gången, vid skiftet mellan 1700- och 1800-talen, var det en brittisk läkare som stod i centrum: ­Edward Jenner, som lanserade det första ­vaccinet, mot smittkoppor.

Samtidigt som den revolutionerande upptäckten spreds över världen mötte den också hårt motstånd. Inte minst från religiöst håll. En del präster ansåg att vaccinet var okristligt eftersom det kom från djur. Andra menade att sjukdomar var en del av Guds plan, som inte skulle överprövas. Samtidigt var misstron mot läkare utbredd. Många såg Jenner som en kvacksalvare, och det spreds teckningar på vaccinerade som förvandlats till kossor.

Den första stora antivaccinrörelsen uppstod i mitten av 1800-talet i England, som en reaktion mot försök att in föra obligatorisk vaccinering. På 1870-talet växte också motståndet mot obligatoriska vaccinationer i Sverige.

Motståndarna hävdade att smittkopps­vaccinet i bästa fall var verkningslöst, och i värsta fall livsfarligt. Och sedan dess har rädslan för vacciner, och motståndet, blossat upp mellan varven, särskilt när nya vacciner mot allvarliga farsoter har introducerats.

Genom åren har argumenten varit ungefär desamma: Att vaccinerna är ineffektiva eller farliga, att detta faktum medvetet döljs för allmänheten, och att läkarna, forskarna och myndigheterna kontrolleras av mäktigare intressen – av en konspiration, som bakom en fasad av välvilja pumpar våra barn fulla med gifter.

Andrew Wakefield är alltså en del av en längre tradition av vaccinmotstånd och konspirationsnoja.

Det nya är att antivaccinrörelsen har blivit en maktfaktor.

På sistone har Wakefield och andra ”antivaxxers” nämligen fått uppbackning i kampen mot den påstådda konspirationen av långt mäktigare krafter än Robert DeNiro och Kennedy Junior, nämligen av Vita huset. Redan 2012 anslöt sig Donald Trump till vaccin­motståndarna genom att på Twitter hävda att autism orsakades av alltför flitigt vaccinerande, ett påstående som han återupprepade gång på gång fram till valsegern i november 2016.

Vacciner hade blivit en het politisk fråga, konspirationsteorier en del av Trumps och andra högerpopulisters retoriska arsenal. Och när Trump svors in som president 2017 bjöd han Andrew Wakefield till sin installationsfest.

Så var den marginaliserade läkaren plötsligt inne i maktens centrum.

Läs vidare på nästa sida: Andra läkare som blev vaccinmotståndare