Finland.

2016-09-01 15:00
Bilder: TT/Wikimedia

Basinkomst ska testas i Finland

560 euro i månaden. Skattefritt och utan krav på motprestation, som du behåller även om du får ett arbete. En medborgarlön helt enkelt. Det är vad den finska riksdagen ska ta ställning till i september.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Basinkomsten, som det formellt heter, ska ges till 2 000 slumpvis utvalda, arbetslösa finländare i åldrarna 25 till 58 år som i dag får arbetslöshetsersättning eller ekonomiskt bistånd.

Försöket handlar om att ta reda på hur en basinkomst påverkar mottagarnas benägenhet att ta kortare arbeten och deltidsjobb. I dag upplever många att det finska systemet med många olika ersättningar är krångligt och att det till och med kan innebära en ekonomisk förlust att ta vissa jobb.

– Deltagande i försöket är inte frivilligt eftersom vi måste kunna göra en vetenskaplig undersökning av följderna. Vi måste också säkerställa att ingen deltagare får mindre inkomst än han eller hon annars skulle ha fått genom olika förmåner, säger finansrådet Timo A Tanninen till Arbetsvärlden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


En av de mest framträdande svenska rösterna för basinkomst, ekonomen Roland Paulsen, Lunds universitet, är dock kluven till det finska försöket.

– Det de föreslagit är ett väldigt liberalt utformat försök till basinkomst. 5 500 kronor i månaden är inget som täcker individens basbehov så folk kommer att pressas mot låglönejobben. Med det sagt är det ändå positivt eftersom det kommer att synliggöra skillnaden mellan en socialistiskt och en liberalt utformad basinkomst, säger han.

Kostnaden för statskassan beräknas landa på runt 700 miljoner kronor.

Är medborgarlön en bra ide?

(302) Ja
85%
(54) Nej
15%
Totalt 356 röster