Utrikes.

2015-05-18 09:35
Europa blir allt blåare. (Klicka på kartan för en större version.)
Europa blir allt blåare. (Klicka på kartan för en större version.)

Bakåt i Europa för socialdemokratin

Labours katastrofval är bara det senaste i en utveckling där socialdemokratiska partier över hela Europa backar kraftigt.
   Inte ens de gamla S-dynastierna i Sverige och Norge står pall.
   – Normalläget för socialdemokratiska partier är numera 15–30 procent. Det måste man inse, säger Göran Greider.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Socialdemokrater över hela Europa chockades förra veckan då Labour fick storstryk i brittiska valet. Partiets resultat var det sämsta på nästan 30 år. Ledaren Ed Milliband hade inget annat val än att avgå på stående fot.

– Jag ber uppriktigt om ursäkt för att jag inte lyckades, jag gjorde mitt bästa i fem år. Vi har kommit tillbaka tidigare och det här partiet kommer att komma tillbaka igen, sa han i sitt avskedstal.

Frågan är bara hur Labour och resten av Europas socialdemokrati ska komma tillbaka.

I land efter land backar partierna. Presidenten François Hollandes socialistparti gjorde ett bedrövligt lokalval i Frankrike i våras och partiet är långt från François Mitterrands glansdagar på 80-talet. Tyska SPD ingår visserligen i koalitionsregering med konservativa CDU men har inte haft förbundskanslerposten sedan 2005 då Angela Merkel tillträdde. Valet i Finland i april resulterade i ny regering utan Socialdemokraterna, och under senaste decenniet har S-hegemonin i Norge och Sverige definitivt brutits.

– Man har anslutit sig till den åtstramningspolitik som varit förhärskande ganska länge. Socialdemokratiska partier har inte någon lösning på arbetslöshet och välfärdsproblem, säger Göran Greider.

Famlar efter syndabockar

Han anser att den utvecklingen leder till att alienerade socialdemokratiska väljare famlar efter nya syndabockar. Istället för att rikta sin ilska mot kapitalismen och direktörerna vänder sig en del högerut, till bruna partier.

Den utvecklingen är tydligt i Frankrike och Storbritannien där Nationella fronten och Ukip skördat stora framgångar i lokal- och EU-val.

Före detta Europaparlamentarikern Maj-Britt Theorin pekar på att EU-motstånd kombinerat med främlingsfientlighet visat sig vara ett framgångsrecept i Storbritannien.

– I England har man tyvärr fått en väldigt främlingsfientlig attityd och det är delvis EU:s fel. Cameron har ju utlovat folkomröstning om EU-medlemskapet och jag tror de kommer att rösta för att lämna, säger Maj-Britt Theorin.

Labour hade sin senaste storhetstid under sent 90-tal och tidigt 00-tal då partiet vann tre val i rad under Tony Blair. Han förde Labour mot mitten, pratade om marknadens frihet och strök gamla formuleringar om förstatligande i principprogrammet.

Trots att högergiren resulterade i stora framgångar var det en dålig strategi långsiktigt, menar Göran Greider.

– Tony Blair lyckades kapa åt sig en del av medelklassen men förlorade arbetarklassväljare. Nu klarar de inte att vinna tillbaka arbetarväljare och har förlorat medelklassen igen. Ska det vara något liv i arbetarrörelsen måste det finnas retorik om fattigdom och jämlikhet. Både i Tyskland och England försvann ett helt språk för den progressiva, radikala socialdemokratin.

Pekar på ljuspunkter

Andrine Winther är svenska Socialdemokraternas internationella sekreterare. Hon vill gärna peka på att det finns ljuspunkter i det europeiska S-mörkret. Ett exempel är Norge, där en högerregering styrt sedan 2013.

– Man kan inte veta hur det går i nästa val men om man tittar på opinionssiffrorna är socialdemokraterna väldigt starka just nu. Norrmännen skiljer ut sig, säger Andrine Winther.

Samtidigt medger hon att situationen för socialdemokraterna är allt annat än bra i en rad europeiska länder.

– Vi klarar inte att formulera en politik som är trovärdig för de breda folklagren. Det har vi erfarit i Sverige också. I Finland så var vi med i regering och tog ansvar i en storkoalition, men i Storbritannien borde det varit ett annat läge eftersom vi var i opposition och kunde formulera politiken.

Göran Greider tycker att europeiska socialdemokrater borde snegla på vänsterpartier som Syriza i Grekland och Die Linke i Tyskland. Han tror de kan växa ganska mycket på lång sikt. Att socialdemokraterna skulle klara att locka upp emot hälften av väljarna som i fornstora dagar ser han som uteslutet.

– Den tiden är för evigt förbi.

Så analyserar S-profilerna kräftgången

Göran Greider, journalist och S-debattör, om likriktningen i europeisk socialdemokrati:

– Ingen vågar gå först och överge åtstramningspolitiken. De svenska socialdemokraterna stampar i samma träsk och det behövs förmodligen att någon i större länder som Frankrike, Storbritannien eller Tyskland vågar ta första steget.

Andrine Winther, Socialdemokraternas internationella sekreterare, om framtidshoppet för europeisk socialdemokrati:

– Man kan se att de finns en väldigt tydlig vind från organ som IMF och OECD. De går mot en mer socialdemokratisk linje och menar att jämlika samhällen är bättre för tillväxt. Den neoliberala vågen håller på att skifta ganska snabbt nu.

Rozgar Watmani, förbundssekreterare SSU, om Labours katastrofval och socialdemokratins kräftgång i Europa:

– Jag var i London under valrörelsen och jag är övertygad om att anledningen till att de backar är att ojämlikheten i hela Europa har ökat sedan slutet av 70-talet, alltså även då socialdemokratiska partier haft makten.

Maj-Britt Theorin, före detta EU-parlamentariker och S-veteran, om hur utvecklingen i Europa påverkar Sverige:

– Nu har vi konservativa regeringar i majoritet i EU, och EU bestämmer ändå väldigt mycket över svensk politik, så det är ofrånkomlig att det påverkar. Någon gång kommer protesterna att komma, folk kommer att vilja se en annan politik.

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor, om hur en svenska regeringen kan påverka europeisk socialdemokrati:

– Många kommer att följa oss och hur vi lyckas. Då handlar det om att gå från ord till handling för att bekämpa arbetslösheten och förstärks jämlikheten. Att vi har den första feministiska regeringen i världen förpliktigar också.