Utrikes.

2017-04-12 08:43
Barnmorskan Ellinor Grimmark. Bild: Fredrik Persson/TT
Barnmorskan Ellinor Grimmark.

Arbetsdomstolen: Abortvägrande barnmorska blev inte diskriminerad

”Lobbyisterna bakom målet arbetar väldigt strategiskt”, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Barnmorskan Ellinor Grimmar nekades anställning vid ett antal kvinnokliniker sedan hon, med hänvisning till sin kristna tro, förklarat att hon inte vill utföra aborter.

Arbetsdomstolen har prövat om Ellinor Grimmark utsatts för diskriminering, och i dag kom domen. AD fastslår att hon inte har blivit diskriminerad på grund av sin tro. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Både Diskrimineringsombudsmannen och Jönköpings tingsrätt har tidigare fastslagit att hon inte diskriminerats av arbetsgivaren. 

Lobbyister bakom sex rättsfall

I januari avslöjade Ekot att en konservativ kristen lobbyingorganisation från USA, Alliance Defending Freedom (ADF), ger både ekonomiskt och juridiskt stöd till Ellinor Grimmark. Hennes ombud, Ruth Nordström, är dessutom en samarbetspartner till organisationen. 

Enligt ADF:s hemsida har organisationen varit involverad i sex svenska rättsfall. Ett av dessa är det som barnmorskan Linda Steen också driver i Arbetsdomstolen, efter att ha nekats anställning på kvinnokliniken i Nyköping av liknande anledningar som Ellinor Grimmark. Även hon representeras av Ruth Nordström.

– Det är väldigt allvarligt. Att fallet finansieras av en amerikansk organisation visar att abortmotståndare samverkar över landsgränser och jobbar strategiskt, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros. 

Från början har Ellinor Grimmark och Ruth Nordström varit tydliga med att de vill ta fallet ända till Europadomstolen, och för att det ska vara juridiskt möjligt måste alla nationella juridiska vägar först ha prövats. 

– I Sverige finns ett starkt stöd för aborträtten, både folkligt och parlamentariskt. De som vill inskränka den får inget gehör i den politiska debatten, därför har de valt att driva frågan i domstolar, säger Kristina Ljungros.

Genom att sikta in sig på Sverige, ett land med stark aborträtt, hoppas abortmotståndarna kunna inskränka den även i andra länder, tror hon. 

Ingen svensk samvetsklausul

Till skillnad från många andra EU-länder har Sverige inte infört någon samvetsklausul i sin lagstiftning. Även i länder med fri abort har sådana samvetsklausuler i praktiken inneburit begränsningar av aborträtten.

– I Italien finns regioner där 90 procent av läkare vägrar utföra abort, men inte nödvändigtvis för att de är motståndare. Om du är en av de få som utför aborter blir abort det enda du får göra. Du kan inte göra karriär och anses samvetslös av kollegor. Och det är vårdsökande som får betala priset, säger Kristina Ljungros. 

Men hon tror inte Ellinor Grimmark har så stora chanser i Europadomstolen heller. Andra fall om samvetsfrihet har nämligen fått motsatt utgång, konstaterar hon.

– Domstolen har flera gånger kommit fram till att samvetsfriheten inte är absolut. Samtidigt kan de här gruppernas mål vara att bara få frågan på agendan. Och de har fått mycket uppmärksamhet. 

Kristen lobby i Europa

Alliance Defending Freedom, ADF, är en konservativ kristen lobbyingorganisation från USA. Organisationen driver följande kampanjer i Europa:

... EU-lagstiftning för samvetsvägran 

... mot aktiv dödshjälp

... mot förföljelse av kristna i Mellanöstern 

... för att EU ska dra tillbaka finansiellt stöd från International Planned Parenthood Federation, en amerikansk organisation som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter.

Under 2012 spenderade ADF cirka 6,8 miljoner kronor på sitt arbete i Europa.

Organisationen är även aktiv i Afrika, Nord- och Latinamerika, Asien och bedriver påverkansarbete mot FN.

Källor: adfinternational.org, BuzzFeedNews