ANALYS.

2015-05-08 13:55
Sannfinländarnas starkt konservative partiledare Timo Soini är Finlands nya utrikesminister. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva/AP/TT
Sannfinländarnas starkt konservative partiledare Timo Soini är Finlands nya utrikesminister.

Ännu ett rasistparti i en nordisk regering

Nu händer det igen. Ett parti med en rasistisk agenda tar plats i ännu en av våra grannländers regeringar. Den finska centerledaren meddelade igår att trots rasistskandaler släpps nu högerpopulistiska Sannfinländarna in i regeringen.

Idag inleds förhandlingarna om hur ministerposterna ska fördelas. Sannfinländarnas partiledare, Timo Soini, har deklarerat att han förväntar sig en tung post, antingen finansminister eller utrikesminister. Det skulle betyda att Finland representeras av en starkt konservativ katolik utomlands. Sannfinländarnas partiledare Timo Soini är mot abort, könsneutrala äktenskap, kvinnliga präster – till och med skilsmässor.

Under 4 procent är födda i utlandet

Men partiets mest kontroversiella politik är den extrema linjen rörande asylinvandring. Här är likheterna med Sverigedemokraterna mycket stora. Sannfinländarna bygger sina valframgångar på EU-kritik och motstånd mot homosexuellas rättigheter men framför allt på en kraftigt minskad invandring.

Partiet anser att invandrare måste assimileras, vill bara släppa in kvotflyktingar och medborgarskap ska beviljas först efter fem år och språktester. Men partiet är, som de själva säger, "invandringskritiskt" i ett land som nästan saknar invandring.

Till skillnad från Sverige är Finland redan mycket restriktivt med vilka som släpps i landet och utlandsfödda utgör endast 3,6 procent av hela befolkningen. Under 2013 invandrade 17 000 personer till Finland, Sveriges nettoinvandring var samma år nästan fyra gånger så stor.

Vill framstå som rumsrena

Trots detta är det en stenhård retorik mot invandrare som fört Sannfinländarna, precis som SD, från ett obskyrt extremistparti till ett massparti. Receptet har varit detsamma för de två partierna: en ompaketering av politiken för att framstå som rumsrena.

Men partiets remake har försvårats efter att flera av partiets toppolitiker uttryck grovt rasistiska åsikter. Mest ökänd är sannolikt Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho som 2012 fälldes för hets mot folkgrupp av Finlands högsta domstol. I ett blogginlägg skrev han bland annat att Islam är en ”pedofilreligion” och att det ligger i somaliers kultur och gener att de bidragsfuskar och stjäl.

Tidigare har även riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen sagt att "'negergubbar' borde sättas i arbete i skogen", samt att "somalier och homosexuella" borde deporteras till Åland.

2012 avslöjade finska YLE att flera medlemmar i Sannfinländarna har eller har haft kopplingar till Finnish Defence Leauge som är en förgrening av den våldsamma antimuslimska organisationen English Defence Leauge.

Vill att Finland ska vara tolerant

Trots skandalerna har den finske Centerledaren Juha Sipilä sagt att han har ”stort förtroende” för Sannfinländarnas partiledare. Det borde ge Timo Soini ett gott utgångsläge i förhandlingarna.

Men i flyktingfrågan kan det bli svårt för de tre regeringspartierna att enas. Samlingspartiet, det minsta i trion, står för en öppnare linje  ”vi ska förespråka Finland som ett tolerant och utåtriktat land”, sa Alexander Stubb, partiledare för Samlingspartiet, till finländska medier igår. Det återstår att se om de lyckas. 


Sannfinländarnas politik i korthet:

Ekonomisk politik
• Mer progressivt skattesystem med högre skatt för de som tjänar bra
• Höjd kapitalskatt och återinförande av förmögenhetsskatten

Rätts- och socialpolitik
• Hårdare straff för våldsbrott
• Mer resurser till polis och rättsväsende
• Riva upp lagen om samkönade äktenskap
• Nej till adoption för samkönade par
• Nej till konstgjord befruktning för samkönade par och ensamstående kvinnor

Invandringspolitik
• Begränsa flyktingmottagandet så Finland endast tar emot kvotflyktingar
• Begränsa anhöriginvandring till närmsta familjemedlemmarna och införa försörjningskrav
• Införa femårsregel med språkkrav för medborgarskap
• Säkerställa att alla invandrare accepterar finsk kultur
• Deportera invandrare som är dömda för grova brott, eller dömda upprepade gånger

Utrikespolitik
• Begränsa EU:s inflytande på Finsk politik
• Verka för att Finland inte ansluter sig till Nato

Kulturpolitik
• Slopa obligatorisk svenskundervisning i skolan och göra den frivillig.
• Införa ryska som frivilligt ämne i skolan för områden nära ryska gränsen.
• Låta skolor undervisa eleverna i ”nationell stolthet”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter