Utrikes.

2017-03-20 08:05
  • Angela Rops tror att behandlingen av hbtq-personer hade förändrats om Geert Wilders klarat sig bättre i valet. "Då hade våldet mot hbtq-personer ökat markant, precis som det gjorde när Trump kom till makten", säger hon.  Bild: Privat
    Angela Rops tror att behandlingen av hbtq-personer hade förändrats om Geert Wilders klarat sig bättre i valet. "Då hade våldet mot hbtq-personer ökat markant, precis som det gjorde när Trump kom till makten", säger hon. 
  • Bild: Peter Dejong/AP

Angel Rops ser våldet mot transpersoner öka

Angel Rops lever som transsexuell i Holland och har dessförinnan växt upp i Sverige. Hon berättar att våldet mot transpersoner ökar och tryggheten minskar.

"Det är en skrämmande utveckling", säger hon.

Att otryggheten har blivit större och att våldsdåden ökar menar Angel Rops beror på att högerpopulister har fått allt mer att säga till om. Det är en utveckling hon ser i både Holland och Sverige. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Holland i dag är ett extremt exempel på vad som händer i Sverige med de politiska svängningarna. Man hade ett socialdemokratiskt styre under lång tid, sedan 8-10 år med liberalt styre och nu är det högerpopulister. Det har påverkat tryggheten och stabiliteten för minoriteter väldigt negativt och vi har börjat ta steg bakåt igen, säger hon.

Under sin tid inom RFSL i Malmö för flera år sedan kunde hon se hur våldsdåden mot transpersoner sakta men säkert blev fler och fler. Även internationellt ser utvecklingen likadan ut.

– Jag har sett antalet mord på transpersoner öka från 150–160 till 300. Det har ökat markant. Dessvärre är det så att ju mer högervindar som blåser desto värre klimat blir det för alla minoriteter, inte bara för hbtq-personer. Samma problematik finns för asylsökande, judar och så vidare, säger hon.

Korrumperad feminism

Angel Rops fick sin medicinska historia spridd av myndigheter efter en resa när hon lämnade in sina identitetshandlingar i Holland. Hennes bil vandaliseras gång på gång. Innan hon flyttade till Holland fick hon uppleva en skoltid kantad av förföljelse av ungdomsgäng som skulle "visa sig tuffa".

– Det med bilen kan säkert låta oskyldigt, men när man vecka in och vecka ut öppnar dörren och är osäker på om den står kvar eller är uppbrunnen… Det är en osäkerhet man inte vill ha i sitt hem. Tyvärr uppmärksammas inte transsexuellas utsatthet så mycket i media.

Nyligen firades internationella kvinnodagen över hela världen. Vad tror du skulle krävas för att Transgender day of visibility (31 mars) skulle få samma uppmärksamhet?

– Oj, många kommer säkert hata mig nu men feminismen måste faktiskt rensas ut och rengöras. Det är jättemånga TERF:s (ungefär "feminister som exkluderar transpersoner") som skjuter bort transpersoner i den feministiska kampen. De vill inte se att vi är likadana och att vi vill ha samma rättigheter som dem. Feminismen är inte vad den var, den har blivit korrumperad.

Valet i Nederländerna förra veckan innebar att strålkastarljuset hamnade på den högerextrema kandidaten Geert Wilders. Om hans parti hade klarat sig bättre i valet tror Angel Rops att det hade påverkat behandlingen av hbtq-personer i landet.

– Då hade våldet mot hbtq-personer ökat markant, precis som det gjorde när Trump kom till makten. Sådana här uttalade figurer påverkar negativt. De visar att det är helt okej att uttrycka hat och förtryck i det allmänna rummet.