Amnesty International.

2015-08-11 20:23
Bilder: Press/Flickr
Bilder: Press/Flickr

"Amnesty står inte längre för mänskliga rättigheter"

Under tisdagen röstade Amnesty ja till legalisering av sexköp. Den svenska sektionen var emot, men det räckte inte för att fälla förslaget.
– Organisationen har förlorat sin legitimitet som människorättsorganisation, säger Clara Berglund, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Raseri mot Amnesty: "Beslutet är bisarrt"

Förslaget om en universell avkriminalisering av alla delar av prostitution har tidigare lags fram av organisationens sekretariat inför kongressen i Dublin som avslutades ikväll. Sveriges Kvinnolobby har tillsammans med kvinnoorganisationer och överlevare från prostitution runt om i världen under de senaste månaderna vädjat till Amnesty att stoppa förslaget. Kritiken lät därför inte vänta på sig när det i under tisdagskvällen stod klart att förslaget röstats igenom.

– Organisationen har förlorat sin legitimitet som människorättsorganisation. Genom att förespråka legalisering av sexköp och bordellverksamhet ställer sig Amnesty på exploatörernas, inte de utsattas sida, säger Clara Berglund, ordförande för Sveriges Kvinnolobby, i ett pressmeddelande.

Svenska Amnesty säger i ett uttalande att förslaget inte hade stöd av den svenska sektionen:

– Vi är givetvis oerhört besvikna över att vår linje inte gick igenom. Amnestys svenska sektion har ägnat lång tid och mycket möda åt att försöka få till stånd ett annat beslut. Vi beklagar att vi inte nådde ända fram, säger generalsekreterare Anna Lindenfors.

Samtidigt framhåller svenska Amnesty att de respekterar den demokratiska processen och att det finns flera delar i förslaget de ser som positiva.
– Amnesty är en global människorättsorganisation och under diskussionerna har det tydligt framkommit hur komplex den här frågan är och vilka oerhörda kränkningar många personer i prostitution utsätts för runt om i världen.  För svenska Amnesty innebär beslutet dock inte att vi kommer att arbeta för en total avkriminalisering. Varje land bestämmer själva om de kommer att driva frågan vidare, säger Anna Lindenfors.

Sveriges Kvinnolobby skriver i pressmeddelandet att de förutsätter att Svenska Amnesty aktivt tar avstånd från förlaget och istället arbetar för att sprida Sveriges goda erfarenheter av arbete mot sexköp i Sverige samt stödjer kvinnorörelsens arbete för sexköpslagen internationellt.