Utrikes.

2018-07-19 09:45
 • Alexandria Ocasio-Cortez slog Joe Crowley i demokraternas primärval till kongressen i New Yorks 14:e distrikt. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT
  Alexandria Ocasio-Cortez slog Joe Crowley i demokraternas primärval till kongressen i New Yorks 14:e distrikt.
 • Alexandria Ocasio-Cortez, längst till höger, värvar väljare i New York. Bild: Corey Torpie/Courtesy Alexandria Ocasio-Cortez Campaign/AP/TT
  Alexandria Ocasio-Cortez, längst till höger, värvar väljare i New York.

Amerikas nya revolutionärer visar hur vänstern kan vinna

Den ganska okända historien bakom Alexandria Ocasio-Cortez seger i ett primärval i New York antyder att en revolution har inletts,
skriver George Monbiot.

Det är upplivande till och med vid första anblick. Att en av kongressens mest traditionella och erfarna demokrater besegras av en 28-årig demokratisk socialist med ett radikalt program och en tiondel av hans finansiering är kanske intressant nog.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men sedan Alexandria Ocasio-Cortez slog Joe Crowley i demokraternas primärval i New Yorks 14:e distrikt (vilket med största sannolikhet betyder
att hon kommer in i kongressen i november), har jag intervjuat några av de människor som tände stubinen som orsakade denna detonation. Det som framkommit är hur marginell och osannolik deras rörelse faktiskt var när den startade, och hur snabbt den nu får momentum. En revolution har inletts i Amerika och det är på tiden att vi förstår vad det innebär.

Satsningen på att hitta upproriska kandidater härrör från Bernie Sanders kampanj 2016, men den handfull unga människor som lanserade den här rörelsen gav sig ut på en helt egen väg.
De hade inga resurser och inget politiskt inflytande. Varken Sanders eller någon annan ur det gamla gardet var beredda att stödja dem eller ställa sig bakom de kandidater de fann.

På detta sätt marginaliserade denna lilla grupp – Brand New Congress, som utvecklades till Justice Democrats – sig själv. Den ville inte ha något att göra med den traditionella vänstern, som ansågs vara besatt av positionering.
Den ville kliva ut ur skuggan av människor som verkade fast i 1980-talet,
som inte tog miljöfrågorna på allvar eller förstod behovet av att utmana strukturell rasism och ojämställdhet, eller av att nå milleniegenerationen som är fast i förskräckliga bostäder och bedrövliga icke-jobb. De hånades, ignorerades och avfärdades som välmenande men hopplösa idealister.
En av dem berättade för mig att han bokstavligen klappats på huvudet av en äldre demokrat.

Till en början var det kaotiskt. De flesta av de volontärer de rekryterat hade liten eller ingen erfarenhet. En del visade sig vara strålande, andra inte. Deras ursprungliga målsättning var att hitta 400 kandidater för att utmana både demokratiska och republikanska ämbetsinnehavare. De sökte bartenders, fabriksarbetare, småföretagare, samhällsorganisatörer, lärare, sjuksköterskor – helst människor som aldrig tidigare haft ett offentligt ämbete. Demokratiska kandidater väljs vanligtvis utifrån hur mycket pengar de kan samla in, men Justice Democrats letade efter personer som inte skulle låta sig frestas av stora finansiärer. De resonerade att om de personer de fann hade tjänat sina samhällen, snarare än sig själva, så skulle de troligen inte sälja sig efter att de blivit valda.

De hittade massor av begåvade potentiella rekryter, men utan ett brett stöd hade de inte den trovärdighet som krävs för att övertyga hundratals människor att ge upp sina liv för en osannolik sak. De lyckades dock övertala några dussin av dem, däribland Ocasio-Cortez. De ringde henne, bjöd på middag och bad henne komma på ett möte i Kentucky med andra potentiella kandidater, i hopp om att de skulle inspirera varandra att ställa upp.
Hon tog tid på sig och reste runt i det 14:e distriktet innan hon tackade ja.

Hon var, som vi har sett, en fantastisk kandidat: bestämd, outtröttlig, lysande på att enkelt och rakt förklara komplexa frågor. Alexandra Rojas, Justice Democrats kampanjchef, säger till mig att ”hon har ett sätt att få frågor som andra ser som radikala att verka enkla, okomplicerade och pragmatiska”.
Alla jag pratade med nämnde hennes värdighet och stabilitet, och hur hon lugnt absorberade den dramatik som omgav hennes kandidatur. Utomordentliga lokala kampanjarbetare kombinerade traditionellt fältarbete med den organiseringstaktik som utvecklades under Sanderskampanjen: att använda snabbt växande nätverk av volontärer för att utföra de jobb som vanligtvis är reserverade för kampanjanställda.

Hur anmärkningsvärd hon än är, så finns det faktiskt andra som hon.
Cori Bush i Missouri, Jess King i Pennsylvania och Kerri Evelyn Harris i Delaware är bara några av dem som nu kämpar för demokratiska nomineringar eller platser, och som avstår från stora pengar och i stället förlitar sig på entusiasmen i de samhällen de hoppas tjäna.

Cori Bush, Jess King och Kerri Evelyn Harris.
Cori Bush, Jess King och Kerri Evelyn Harris.

Justice Democrats förväntar sig inte att alla dessa kandidater ska vinna, men hoppas på några effektiva segrar i kongressvalen 2018 och 2020. De vill inte bara ersätta storbolagsvänliga, pengabefläckade demokrater, utan även vinna några republikanska distrikt (håll till exempel koll på Brent Welders och James Thompsons kampanjer i Kansas). Så fort sådana personer kommer in i kongressen, säger Saikat Chakrabarti, en av de centrala organisatörerna, till mig, är målet att ”stifta en massa lagar, som republikanerna gör… och lägga fram de djärvaste, största idéerna dag ett”. Till 2022 hoppas de, genom att använda det momentum de nått i och med några strategiska vinster, ha en hel lista av nya eller nytända kandidater. Målet är att skapa ett genuint populistiskt demokratiskt parti som neutraliserar Trumps brutala demagogi och talar till människor tvärsöver det politiska spektrat, som har alienerats av den traditionella politikens korruption och riktning.

Delvis på grund av Högsta domstolens katastrofala Citizens United-beslut, vilket öppnade dammluckorna för lobbyisternas kampanjfinansiering, domineras den amerikanska politiken av miljardärer och storbolag som köper de kandidater och den politik de vill ha. De kan inte rås på med pengar, men de kan utmanövreras genom att rekrytera omutbara personer som kan tala bortom pengarna. Så småningom, hoppas Justice Democrats, kommer det att finnas tillräckligt många starka och inspirerande personer i kongressen för att kullkasta detta beslut och rensa ut den institutionella korruptionen från amerikansk politik.

Hittills har det demokratiska partiet reagerat på två olika sätt. En del erfarna politiker, såsom Nancy Pelosi och Tammy Duckworth, avfärdar betydelsen av det som Ocasio-Cortez har åstadkommit. Andra, som Kirsten Gillibrand, har plötsligt bytt ståndpunkt efter hennes seger, och upprepar hennes krav på, exempelvis, avskaffandet av den amerikanska migrations- och tullmyndigheten ICE, vilken hållit barn åtskilda från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen. De är båda former av självbevarelse, men om fler revolutionära kandidater vinner i valen kommer den andra varian­ten sannolikt att sprida sig.

Genom att förstå hur den stora omsvängningen i New York skedde, kan vi börja förstå vad denna rörelse av outsiders skulle kunna uppnå. Den skulle kunna förändra världen.

Översättning: Jenny Cleveson

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter