Utrikes.

2017-06-20 16:00
 • En kustbevakningsbåt från Libyen och två överfulla gummibåtar med flyktingar   och migranter 3o kilometer utanför Libyens kust. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
  En kustbevakningsbåt från Libyen och två överfulla gummibåtar med flyktingar och migranter 3o kilometer utanför Libyens kust. 
 • Flyktingar tar sig förbi tar sig förbi taggtrådshinder på gränsen mellan Serbien och Ungern. Bild: Darko Bandic/AP/TT
  Flyktingar tar sig förbi tar sig förbi taggtrådshinder på gränsen mellan Serbien och Ungern.
 • Barn tittar ut i en spricka i ett tält som tjänar som klassrum för människor som flytt från Sydsudan till Uganda. Bild: Ben Curtis/TT/AP
  Barn tittar ut i en spricka i ett tält som tjänar som klassrum för människor som flytt från Sydsudan till Uganda. 

Allt fler människor på flykt – riskerar trakasserier och rättslöshet

I dag är det Världsflykting­dagen, utsedd av FN.

Var 113:e människa i världen i dag är flykting, vilket är den högsta siffran någonsin. Det visar en aktuell rapport från FN-organet UNHCR.

De allra flesta flyktingar lever just nu i värdländer där de ännu inte fått asyl.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

FN:s flyktingorgan UNHCR konstaterar i sin rapport ”Global trends report”, att flyktingarna blir fler. Förra årets siffra, 65,3 miljoner, har stigit med 300 000 och ligger nu på 65,6 miljoner.

UNHCR konkretiserar, för att vi ska kunna förstå vidden av detta, hur siffrorna också kan sammanfattas: Varje minut blir 20 människor flyktingar, eller en var tredje sekund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fråntagen värdighet

Den absoluta majoriteten internationella flyktingar i världen lever i värdländer där asyl inte har sökts, eller av andra orsaker inte erbjudits dem.

Människor på flykt lever mer eller mindre rättslöst och löper risk att bli föremål för trakasserier, utnyttjande eller annan sårbarhet.

– En flykt innebär inte bara ett fråntagande av juridiska rättigheter, utan framför allt ett fråntagande av värdighet, säger Salim Salameh, talesperson för den syrisk-palestinska människo­rättsorganisationen Palestinian League för Human Rights.

Organisationen fick nyligen motta den svenska människorättsutmärkelsen Per Anger-priset.

Salim Salameh beskriver sin egen situation: Han har bott i Malmö sedan han kom till Sverige för fem år sedan. Eftersom han är barn till en palestinsk pappa och en syrisk mamma hade han flyktingstatus långt innan konflikten i Syrien började eftersom han ärvde sin fars statslöshet vid födseln. Han menar att situationen för statslösa kan vara värre än att vara flykting, eftersom statslösheten innebär ett mer övergripande icke-erkännande av identitet.

– Jag har nyligen förvärvat ett svenskt medborgarskap, men jag kommer alltid att känna en existentiell rotlöshet, säger han.

Salim Salameh har i sitt arbete kontakt med många flyktingar och konstaterar att en upplevelse av fråntagande av värdighet är ett återkommande problem.

– Flyktingar förväntas uppträda enligt ett slags offerroll i den offentliga diskursen och i sociala sammanhang, säger han.

Fattiga länder tar emot flest

Sverige är ett land som tar emot förhållandevis många flyktingar, i relation till vår folkmängd. Men de allra flesta av världens flyktingar, 84 procent, befinner sig i utvecklingsländer eller medel­inkomstländer, och var tredje flykting, 4,9 miljoner, finns i länder som befinner sig på botten av utvecklingsindex.

Samtidigt är majoriteten av alla flyktingar, 40,3 miljoner, på flykt inom sitt eget lands gränser. Det innebär att de är så kallade internflyktingar, och den gruppen har minskat med en halv miljon från året innan.

Många flyr från Syrien

Av de 22,5 miljoner flyktingar som korsat en internationell gräns och befinner sig utanför sitt eget hemlands territorium, så kallade internationella flyktingar, så har 2,8 miljoner sökt asyl, vilket är en minskning med 400 000 från året innan.

Den största enskilda flyktinggruppen utgörs av de som flytt kriget i Syrien, där tolv miljoner av den 24 miljoner stora befolkningen är på flykt, antingen innanför eller utanför landets gränser, en siffra som motsvarar 65 procent av landets totala befolkning.

Den totalt största gruppen internationella flyktingar i världen är den palestinska, tätt följt av de afghanska flyktingarna och därefter de irakiska.

Den snabbast växande flyktinggruppen är sydsudaneserna, där majoriteten blivit flyktingar under det senaste året på grund av ökade oroligheter i landet.

 

Världsflyktingdagen

Världsflyktingdagen infaller den 20 juni.

Dagen är tänkt att uppmärksamma flyktingars situation, men också för att hedra flyktingars styrka, uthållighet och mod.

Flyktingdagens syfte är också att bidra till en ökad förståelse och support för familjer och individer som tvingats på flykt.

Regeringar uppmanas att bidra genom att skriva under uppropet #WithRefugees som har följande krav:

Att varje flyktingbarn får gå i skolan.

Att varje flykting får en säker bostad.

Att varje flykting får arbeta eller lära sig ett yrke för att kunna försörja sig och sin familj.