Hoppa till innehållet

Utrikes

Allt fler länder börjar överväga vaccinationstvång

Massvaccinering i Italien. Sedan oktober måste samtliga anställda visa upp vaccinationspass eller 
testa sig mot viruset varannan dag.
Massvaccinering i Italien. Sedan oktober måste samtliga anställda visa upp vaccinationspass eller testa sig mot viruset varannan dag. Bild: Shutterstock

Dagens ETC. Ledare runt om i världen förespråkar nu vaccinationsplikt mot covid-19 för att få bukt med smittspridningen. Senast i ­Tyskland, där förbundskansler Angela Merkel säger att ­åtgärden är nödvändig. Men tvångsvaccinering kan leda till ökad misstro och fördjupad polarisering i redan splittrade ­samhällen, varnar statsvetaren Björn Rönnerstrand. – Människor som ogillar vaccintvång kommer att protestera och vädra sitt missnöje.

Europas länder bör överväga att införa krav på sina medborgare att vaccinera sig mot covid-19. Det sa WHO:s verkställande Europachef, Robb Butler, redan i slutet av förra veckan. I onsdags gick EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en pressträff ut med samma linje – att det är dags att överväga en obligatorisk vaccinering inom EU. Hon poängterade att en tredjedel av befolkningen inom EU ­fortfarande är ovaccinerad. Samtidigt understryker hon att det är upp till varje ­medlemsland att bestämma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser