Utrikes.

2021-07-21 12:22
Bild: TT/AP/Gareth Fuller
Puffetikett
Dagens ETC

Allt fler flyktingar tar sig över engelska kanalen

Rekordmånga papperslösa flyktingar korsade Engelska kanalen i måndags. Nu vill Storbritannien betala 55 miljoner euro till franska gränspatruller för att hindra flyktingar från att nå landet.

Minst 430 flyktingar tog sig i måndags över Engelska kanalen för att nå Storbritannien. Enligt landets inrikesministerium är detta den högsta dygnsnoteringen någonsin. I ett uttalande slog de fast att de nu ska ta ”substantiella steg för att ta itu med det oacceptabla problemet som är illegal invandring”.

Gruppen som innehöll kvinnor och barn kom fram till Storbritannien efter att åtta båtar med 241 människor nådde landet i söndags. Hittills i år har närmare 8000 människor tagit sig över Engelska kanalen med cirka 345 båtar. Tidigare låg den högsta dygnsnoteringen på 416 personer, det var i september 2020.

Inrikesministern Priti Patel har i ett uttalande förbundit sig till att göra Engelska kanalen ”oundgänglig” genom en ny lagstiftning som gör det till ett brott att medvetet anlända till Storbritannien utan tillstånd. Straffpåföljden föreslås bli upp till fyra års fängelse.

Bevakning av franska stränder

För att ytterligare hålla papperslösa flyktingar utanför gränsen har Storbritannien nu förpliktigat sig till att betala 55 miljoner kronor till franska gränspatruller. Enligt inrikesministeriet lär överenskommelsen innebära att antalet poliser som patrullerar franska stränder fördubblas för andra gången i år.

Överenskommelsen innehåller utöver fler poliser även utvidgade patruller längst delar av den norra franska kusten, ökad övervakning för att förhindra flyktingar att korsa kanalen, inklusive flygövervakning, samt ytterligare investeringar i syfte att stärka gränsen. Insatserna förväntas införas inom de närmsta dagarna.

Lagstiftningen såväl som överenskommelsen har mött kritik. Till BBC säger en talesperson för Amnesty International att lagstiftningen inte lär komma åt människosmugglare, samt att det är ett ”extremt hänsynslöst och farligt svar”.