Utrikes.

2021-04-19 11:44
Aleksej Navalnyj. Bild: TT/AP/Pavel Golovkin
Aleksej Navalnyj.
Puffetikett
Dagens ETC

Aleksej Navalnyj förd till sjukhus

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj hälsa har försämrats avsevärt. Under helgen krävde en grupp läkare att Navalnyj ska få intensivvård innan han drabbas av njursvikt och hjärtstopp – idag måndag kommer rapporter om att Navalnyj förts till sjukhus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj hälsa har försämrats avsevärt. Under helgen krävde en grupp läkare att Navalnyj ska få intensivvård innan han drabbas av njursvikt och hjärtstopp. Navalnyj är inne på sin 18:e dag av hungerstrejk. Enligt hans hjärtläkare riskerar oppositionspolitikern att dö ”vilken minut som helst”.

Under måndagen rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Navalnyj förts till sjukhus.

Efter att ha visat symptom på luftvägsproblem och drabbats av hög feber togs Aleksej Navalnyj till en vårdavdelning i början av april. Hungerstrejken började efter att han vägrats vård i fängelset för sina besvär med fötter och ryggen. På Twitter skrev hans dotter, Dasha Navalnaja, 20, i söndags att: ”låt en läkare träffa min pappa”. Enligt Aleksej Navalyjs fru Julia Navalnaja, som träffade honom i fängelset förra veckan, är Navalnyj väldigt medtagen.

 

USA:s president Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa till CNN under söndagen att ”det kommer att få konsekvenser” om oppositionspolitikern dör i fängelset.

 

– Vi har kommunicerat till den ryska regeringen att det som händer med Navalnyj i deras förvar är deras ansvar och att de kommer att hållas ansvariga av det internationella samfundet, sa Sullivan till CNN.

 

Vill terrorstämpla nätverket

Navalnyj greps i januari efter att ha återvänt till Ryssland från Tyskland där han vårdats sedan han förgiftades i augusti. Hans sviktande hälsa kommer samtidigt som ryska åklagare vill lägga till hans lokala nätverk och stiftelse mot korruption (FBK) på den nationella listan över terrororganisationer och extrema rörelser. På listan finns för tillfället 33 grupper, däribland IS och Jehovas vittnen. Om en domstol beslutar att Navalnyjs nätverk ska terrorstämplas riskerar aktivister långa fängelsestraff.

Regimkritikern dömdes till fängelse i i februari och avtjänar sitt straff i en straffkoloni utanför Moskva. Domen ledde till omfattande protester och har kritiserats av flertalet människorättsorganisationer. Enligt Europeiska människorättsdomstolen är domen både omotiverad och politisk.