Utrikes.

2017-11-07 12:30
Ett massivt polisuppbåd gick in för att skingra demonstranterna. Bild: Tim Wagner
Ett massivt polisuppbåd gick in för att skingra demonstranterna.

Aktivister stormade Europas största brunkolsbrott

Omkring 1 000 klimataktivister stormade Europas största brunkolsbrott i tyska Hambach i helgen. De lyckades stoppa produktionen och syftet var att skicka ett budskap inför klimattoppmötet i Bonn som inleddes igår.

Aktivister från ett flertal olika länder deltog i aktionen som arrangerades av rörelsen Ende Gelände, vilket betyder ungefär ”hit men inte längre”.

– I dag har vi sett hur pass internationell rörelsen mot kol och andra fossila bränslen är. Klimat­aktivister från hela världen förenades i protesten i gruvan, sa Dorothee Häußermann, talesperson för Ende Gelände, i ett uttalande på söndagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Störst i Europa

Brunkolsgruvan i Hambach i Rhenområdet är ett öppet dagbrott och det största i hela Europa. Ende Gelände uppger att cirka 4 500 aktivister samlades till demonstration på söndagen, men polisen uppskattar antalet till 2 500. Omkring 1 000 av dem tog sig in i dagbrottet och energi­bolaget RWE tvingades stoppa produktionen av säkerhetsskäl. Ett massivt polisuppbåd gick omedelbart in för att gripa och skingra aktivisterna och mindre tumult uppstod, enligt Aachener Zeitung. Två poliser ska ha skadats och två av de gripna anhölls senare. Ingrid Nestle, ledamot i förbunds­dagen för de gröna, bevittnade aktionen och menar att den i stort sett gick lugnt till.

– Demonstranterna har varit konsekvent fredliga, och polisen har agerat proportionerligt, säger hon till Deutsche Welle.

Budskap inför toppmöte

Syftet med aktionen, som Dagens ETC även skrev om i fredags, var att sända en signal inför klimattoppmötet i Bonn som inleddes i går och pågår fram till 17 november. Under mötet ska 197 länder enas om riktlinjer för hur Parisavtalet ska implementeras. Dessa kommer sedan att spikas slutgiltigt under nästa års möte i Polen.

Under söndagens demonstrationer deltog även aktivister från nätverket The Pacific Climate Warriors i Stilla havsregionen. Innan stormningen av brunkolsbrottet höll nät­verket en traditionell ceremoni för att visa solidaritet med Ende Gelände-aktivisterna.

– Vi är här idag för att gemensamt kräva ett stopp för fossila bränslen. Klimatförändringar är verklighet i våra länder. Vi lever i stormens öga och det går inte en dag utan att man ser minskade fiskbestånd, ökande havsnivåer eller intensiva väderförändringar, säger samoanska klimataktivisten Brianna Fruean till Deutsche Welle.