Utrikes.

2020-05-30 15:10
Testning för covid-19 i Sydafrika. Foto: Themba Hadebe/TT
Testning för covid-19 i Sydafrika.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Afrikas storstäder kan drabbas hårt av corona

Kommer coronaviruset att slå till lika hårt i Afrika som i andra världsdelar – eller kommer kontinenten att klara sig undan de värsta följderna?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hittills ser det positivt ut; i början av veckan hade 107 000 smittade bekräftats och 3 257 rapporterats döda i Afrika. Det är allvarligt nog, men med tanke på att kontinenten har över 1,2 miljarder invånare är talen otroligt låga. Enbart Sverige med en befolkning på cirka 11 miljoner har 20 procent fler döda i covid-19 än hela Afrika.

Många experter tror dock att det kommer att bli värre. Katastrofläkaren och professorn Johan von Schreeb misstänker att det handlar om en fördröjd effekt:

Det finns ingen anledning att tro att Afrikas storstäder inte kommer att få en motsvarande smitta som den vi upplevt i Europa och USA, säger han till ETC.

Men hittills har det inte skett. Afrika söder om Sahara har dessutom klarat sig bättre än de norra delarna av kontinenten. Allvarligast är smittspridningen i länder som Egypten, Algeriet och Marocko. Värst drabbat i södra Afrika är Sydafrika med 22 000 smittade och över 400 dödsfall. Idag finns också smittan i samtliga afrikanska länder sedan Leshoto registrerat sitt första fall.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ung befolkning

Naturligtvis kan man invända att testningen i Afrika fortfarande ligger på en låg nivå som gör att många fall inte upptäcks, men dödsfallen är inte lika lätta att dölja. En tänkbar förklaring kan vara att Afrika har en förhållandevis ung befolkning och eftersom hög ålder är den vanligaste riskfaktorn vid covid-19 drabbas Afrika mildare.

De flesta länderna i Afrika har också agerat snabbt med nedstängningar av stora delar av sina samhällen. Redan när de första smittade registrerades stängde 42 länder ner sina samhällen.

Paradoxal risk

Paradoxalt nog kan detta vara en av de största riskerna för Afrikas befolkning. När samhällen stängs ner och den sjukvård som finns inriktas på coronaviruset drabbas allt annat. Sannolikt har nedstängningarna krävt minst lika många offer som pandemin i sig.

I redan hårt drabbade länder blir nedstängningarna ofta droppen; människor har så de precis klarar sig och kan hålla allvarlig undernäring stången, men när samhället stänger och alla inkomstmöjligheter försvinner för de fattigaste blir situationen ohållbar.

För människor på flykt, det gäller för över 20 miljoner afrikaner, är nedstängningarna bland det värsta som kan hända: Gränserna stängda, utegångsförbud, främlingsfientlighet, rädsla för smitta, total brist på mat och förnödenheter.

Det är troligt att kampen mot corinaviruset kommer att skörda många fler dödsoffer än viruset i sig själv.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.