USA.

2016-02-02 14:51
Ted Cruz. Bild: Mary Altaffer/AP
Ted Cruz.

7 sjuka grejer Ted Cruz vill göra som president

Han vill försvåra abort, lägga ner 30 myndigheter och begränsa samkönade äktenskap. Dessutom lovar han att återinföra French fries i amerikanska skolor. Dagens ETC listar 7 sjuka saker Ted Cruz vill göra som USA:s president.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Klimatförnekaren som vill bli USA:s president

1. Bort med Obamacare

Oj oj oj, vad Ted Cruz tycker illa om president Obamas sjukvårdsreform. Han tycker så illa om Obamacare, vars mål är att se till att fler amerikaner täcks av sjukvårdsförsäkringar, att han har lovat att den ska bort DIREKT om han blir president. Många republikaner känner likadant, men problemet med Cruz argument verkar vara att det helt enkelt inte stämmer. Till och med faktakollen hos konservativa Fox news har fått rätta honom när han påstått att Obamacare har tvingat in fler i deltidsjobb och förlorat pengar på sjukförsäkringen. Det stämmer alltså inte.

2. Lägga ned skatteverket

Ted Cruz tycker otroligt illa om och vill lägga ned skatteverket IRS och har föreslagit  att man skulle kunna skicka verkets 90 000 anställda till den mexikanska gränsen för att jobba med gränskontroller. Det här har republikanen lovat ska bli den andra saken han gör som president (efter att skrota Obamacare). Istället ska amerikanerna betala lika stor skattesats oavsett inkomst, någonting som enligt Cruz borde kunna bli lika enkelt som att fylla i ett vykort. Företagsskatten ska också sänkas.

3. Lägga ned jättemånga andra saker

Vi har faktiskt inte tid att sitta och lista alla 30 (trettio!) myndigheter och departement som Ted Cruz vill göra sig av med. Men några. De största, förutom IRS, är utbildningsdepartementet, energidepartementet, handelsdepartementet och departementet för bostäder och stadsplanering. Energidepartementet är, enligt Cruz hemsida, att förakta för att de aldrig själva har grävt upp någon olja. Att Barack Obama också vill att de ska ansvara för att USA:s energiproduktion minskar med 30 procent till 2030 är ett ”jobbdödande” initiativ som ”handikappar kolindustrin” (hemska tanke).

4. Bygga mur

Cruz har lovat bygga ”en fungerande mur” mot Mexiko och tredubbla gränsbevakningen, samtidigt som fler ska utvisas ur landet. Även laglig invandring ska begränsas ”så länge den amerikanska arbetslösheten är oacceptabelt hög”. Ja, USA har ju aldrig haft särskilt mycket nytta av invandringen.

5. Begränsa samkönade äktenskap

Bara de fyra stater som nämns specifikt i högsta domstolens beslut, som har tolkats som en legalisering av samkönade äktenskap, ska inkluderas i beslutet. Andra stater ska strunta i högsta domstolens beslut, tycker Texas-senatorn.

6. Försvåra abort

Superreligiösa Cruz brukar kalla årsdagen av högsta domstolen-beslutet i fallet Roe vs Wade, som gjorde aborter lagliga i landet, en ”mörk årsdag”. Han har inte sagt huruvida han kommer arbeta för att beslutet ändras, men vill inte att aborter ska subventioneras av skattepengar och arbetar intensivt för en lag i Texas som skulle kräva att läkare abortkliniker också är ackrediterade vid närliggande sjukhus. Den lagen har fått kritik för att den gör det mycket svårare att hitta läkare till klinikerna och har avvisats som okonstitutionell i en domstol i delstaten.

7. Pommes till skollunch

USA:s nuvarande first lady Michelle Obama har jobbat hårt för nyttiga skolmåltider och barns hälsa. Sånt tönteri ska inte Ted Cruz och hand fru Heidi hålla på med! Nej, om Heidi Cruz blir first lady så kommer pommes frites tillbaka till skolmatsalarna. Äntligen!

Bonus: Bacon i kampanjen

Cruz kampanj blir riktigt grisig (förlåt oss!) om man klickar på en felaktig länk till politikerns kampanjhemsida. Felskärmen visar en video på Cruz som lagar till bacon med hjälp av ett maskingevär. Ni läste rätt. Tydligen gör man saker lite annorlunda i Texas.

Läs vidare på nästa sida