USA.

2015-08-25 13:33
Donald Trump. Bild: Andrew Harnik/AP
Donald Trump.

6 helgalna saker Trump vill göra som president

Det pratas mycket om Donald Trump. Under sommaren har miljardären som vill bli USA:s nästa president skapat rubriker genom att göra allt från att anklaga Mexiko för att skicka över sina brottslingar till USA till att antyda att en debattmoderator som ifrågasatte honom hade mens. Men vad vill han egentligen rent politiskt? Svaren är ofta vaga, men Dagens ETC har grävt fram några av förändringarna som Trump vill se i USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: 13 helgalna citat från Donald Trump

1. Utvisa elva miljoner

Redan under sin första dag som president har Trump lovat att utvisa alla papperslösa invandrare i USA, trots att det enligt källor handlar om elva miljoner människor och att det inte finns något register över var de befinner sig. ”Vi måste hålla ihop familjerna, men de måste bort”, sade han under en tv-intervju.
”Vi kommer att få ut dem så snabbt och fort”, berättade han under ett tal han höll i förra veckan.
Barn som föds i USA till papperslösa invandrare ska heller inte längre få bli amerikanska medborgare, om Trump får bestämma.

2. Bygga en mur mot Mexiko (bland annat )

Trump propagerar också för att bygga en mur längs USA:s gräns mot Mexiko, någonting som han menar att Mexiko ska och kommer att betala för. Enligt National Journal ska Trump under ett väljarmöte ha hållit en utläggning som landade i förslaget att muren kan döpas efter honom.
”Om de kallar den ”Trump Wall” måste den vara vacker.”

3. Ersätta Obamacare

President Barack Obamas allmänna sjukvårdsförsäkring, som går under namnet ”Obamacare”, ska bort, tycker Trump. Men alla ska fortfarande ha sjukförsäkring. Så vad ska Obamacare ersättas med?
”Den ska ersättas med någonting fantastiskt”, tycker Donald Trump. Han sade också till CNN att han kommer att utarbeta en plan som ska hjälpa de fattigaste amerikanerna när de behöver sjukvård. ”På den lägre sidan, där folk inte har några pengar, jag vill försöka hjälpa de människorna. Jag ska få ihop någon sorts riktig smart överenskommelse med sjukhus i hela landet.”

4. Försvåra abort

Trump är mot det han kallar ”sena” aborter utom i fall av våldtäkt, incest, eller när mammans liv står på spel. Han har också gått ut mot organisationen Planned Parenthood – som erbjuder rådgivning och verksamhet inom bland annat sex och samlevnad, reproduktiv hälsa, preventivmedel och abort – och sagt att han vill dra in de statliga bidrag som organisationen får.

5. Färre begränsningar på pistoler

Donald Trump menar att pistoler är nödvändiga för självförsvar och har skrivit att han i regel motsätter sig hårda kontroller. I en bok från 2000 skriver han dock att han han stödjer ett förbud mot automatvapen och en något längre vänteperiod för de som köper pistoler.

6. Avskaffa företagsskatten

I boken Time to get tough från 2011 beskrev Donald Trump en plan för det amerikanska skattesystemet. Han vill avskaffa företagsskatten och minska inkomstskatten, så att de som tjänar minst betalar en procent i inkomstskatt och de som tjänar mer än en miljon dollar om året betalar 15 procent. Samtidigt föreslog han en engångsskatt på 14,25 procent för de allra rikaste, för att betala av statsskulden.

Läs också: 13 helgalna citat från Donald Trump