Utrikes.

2020-10-22 19:17
Bild: Cedar Attanasio/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

545 barn saknar fortfarande sina föräldrar – skildes åt vid USA:s gräns

545 av de barn till latinamerikanska immigranter som 2017 rycktes bort från sina föräldrar vid gränsen till USA har fortfarande inte fått kontakt med sina familjer. Och vad värre är – de amerikanska myndigheterna tycks inte ha en aning om var föräldrarna är.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är människorättsorganisationen American Civil Liberties Union ACLU som försöker göra människor uppmärksamma på myndigheternas misslyckande och som också vill spåra vem som bär ansvaret för situationen.

– Det är av yttersta vikt att få reda på så mycket som möjligt om vem som ligger bakom den här fruktansvärda hanteringen av människor och samtidigt komma ihåg att hundratals familjer ännu inte har hittats och förblir splittrade, säger Lee Gelernt, chef för ACLU:s Immigrants’ Rights Project.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det var 2018 som det avslöjades att Trumpadministrationen infört en nolltolerans som gick ut på att skilja föräldrar från sina barn. Senare framkom att förfarandet tillämpats som pilotprojekt vid utvalda gränsövergångar sedan året före. Men då hade många av de över tusen familjer som splittrades under pilotprojektet hunnit deporteras. 

Av dessa ska myndigheterna ha lyckats spåra föräldrarna till över 550 barn, av vilka vart fjärde ACLU tror kan ha en chans att återförenas med sina familjer i USA. I flera fall har dock ACLU fått höra från familjerna att de valt att låta barnen vara kvar i USA av rädsla för vad som kan hända dem om de återvänder till hemlandet.