Utrikes.

2017-03-20 11:00
  • Bilder på mördade transpersoner på ett plakat under Transgender Day of Remembrance i Washington D.C., USA, 2014. Bild: Flickr/CC
    Bilder på mördade transpersoner på ett plakat under Transgender Day of Remembrance i Washington D.C., USA, 2014.
  • "Utsattheten är enorm", säger RFSL:s ordförande, Frida Sandegård. Bild: Press/RFSL
    "Utsattheten är enorm", säger RFSL:s ordförande, Frida Sandegård.

300 transpersoner mördas varje år

Ännu en gång har en transsexuell person mördats i Brasilien. Sex personer, varav fem gripna, är misstänka för mordet. Händelseförloppet där offret dras ut från sitt hem, misshandlas och sedan skjuts till döds filmades av gärningsmännen. 

Transsexuella Dandara dos Santos blev förra månaden ett av de senaste offren för transfobin som råder i Brasilien. Hon kommer inte bli det sista. Statistik från Transgender Europe visar att landet sticker ut ordentligt när det kommer till mord av transpersoner. 123 transpersoner mördades under perioden oktober 2015 till september 2016, mer än dubbelt så många som det näst värsta landet på listan, Mexiko, där 52 mord rapporterats. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är svårt att slå fast varför det är så många mord i just Brasilien. Det kan bero på många olika faktorer, till exempel kan det hänga ihop med lagstiftning och rättigheter. Finns inte lagstiftning som skyddar transpersoner så subventionerar det våldet, säger Frida Sandegård, ordförande för RFSL.

Luckor i statistiken

Det ska dock sägas att det finns stora luckor i statistiken. Till exempel är det bara Sydafrika och Liberia i hela Afrika som rapporterar in statistik om antalet mördade transpersoner, och stora delar av Europa och Asien är så kallade "blank spots", områden där det saknas uppgifter. Luckorna kan ha sina förklaringar, till exempel att det inte har skett några mord på transpersoner i ett visst land under perioden. Eller, som i Pakistan, att den transsexuella befolkningen är helt osynliggjord i landet och inte ens räknas med i befolkningsräkningarna. 

Utifrån de siffror som Transgender Europe har kan de se att ungefär 300 transpersoner mördas årligen världen över. Mellan åren 2008 och 2016 mördades 2 264 transpersoner.

– Jag skulle säga att transpersoner är en minoritetsgrupp som generellt är särskilt utsatt, säger Frida Sandegård.

Vilka faktorer påverkar synen på transpersoner?

– Den stigmatisering man utsätts för kan ibland ha religiösa skäl, ibland fascistiska skäl. Eller att olika konservativa röster och rörelser hävdar att det bara finns kvinnor och män och de ska uppleva sig själva på ett visst sätt. Och att lagstiftningen inte skyddar transsexuella rättigheter.

Mord på öppen gata

För Dandara dos Santos tog livet slut mitt på ljusa dagen när gärningsmännen bröt sig in i hennes hem. Misshandeln och mordet skedde på öppen gata. Familjen dos Santos har uttalat sig i brasiliansk press och beskriver mordet som en lynchning. 

Hatet mot transpersoner i Brasilien verkar ha skruvats upp den senaste tiden. Enligt Brasiliens transsexuella nätverk var mordet på Dandara dos Santos det femte som skedde bara under februari. 

– Hatbrott, som i fallet i Brasilien, uppstår inte av sig själva. De uppstår i sammanhang där det är "okej" att prata om människor på olika sätt. Internationellt trakasseras man av polis och rättsväsende, som egentligen ska skydda en. Den utsattheten är enorm, säger Frida Sandegård.

I ett internationellt perspektiv – åt vilket håll går utvecklingen när det kommer till acceptansen av transpersoner?

– Sett till det stora hela så går det ju framåt, men absolut för långsamt. 

Mord på transpersoner

Under perioden oktober 2015 till och med september 2016 mördades:

123 transpersoner i Brasilien.

52 i Mexiko

23 i USA

14 i Venezuela och Colombia

10 i Argentina

I Europa är Italien och Turkiet värst, med fem mord på transsexuella i vardera land.