Utrikes.

2020-05-19 11:15
Protester i Santiago, Chile. Bild: Esteban Felix/AP/TT
Protester i Santiago, Chile.
Puffetikett
Dagens ETC

2,5 miljoner mat- och städpaket ska dämpa protesterna i Chile

Demonstranter har drabbat samman med polisstyrkor i utkanten av Santiago efter att staden satts  i fullständig karantän. Regeringen hoppas att spänningarna ska lägga sig efter ”historiskt” åtgärdspaket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under måndagen drabbade polisen samman med demonstranter från El Bosque, en av de fattigare förorterna till Santiago. På bilder från den lokala tv-stationen syns hur demonstranter kastar sten och brandbomber på poliserna, som i sin tur svarar med tårgas och vattenkanoner.

Bakgrunden till protesten är de hårda restriktioner som införts i huvudstaden, efter att spridningen av covid-19 ökat drastiskt den senaste veckan. I dagsläget (tisdag) hade mer än 46 000 fall bekräftats, varav 478 dödsfall.

Nedstängningen slår hårt mot stadens fattiga delar där många blivit av med sina jobb.

–  Efterfrågan på mat har varit enorm de senaste veckorna. Vi befinner hos i en väldigt komplex situation av hunger och brist på arbete, säger El Bosques socialistiska borgmästare Sadi Melo till Radio BioBio.

Stora klyftor

Santiago är en av Sydamerikas rikaste städer. Men klyftan mellan rika och fattiga, som under president Sebastián Piñeras tid vid makten blivit allt djupare, orsakade massprotester i slutet av förra året. Merparten av demonstranternas knäckfrågor - allt ifrån högre pensioner till lägre avgifter i kollektivtrafiken - har förblivit olösta.

President Piñera har presenterat stimulansåtgärder, motsvarande sju procent av BNP, för att försöka lindra den ekonomiska effekten av pandemin, men kritiker och oppositionsgrupper säger att hans planer är otillräckliga.

2,5 miljoner matkorgar

Efter måndagens protester lovade Piñera i ett tv-sänt tal att han skulle leverera 2,5 miljoner korgar med mat och städutrustning direkt hem till dörren i slutet av denna vecka eller början på nästan.

– Vi kommer att prioritera de mest utsatta familjerna, sa Piñera och kallade den planerade matleveransen för ”historisk".